Stop majorizaciji nad zdravim razumom

Radiosarajevo.ba
Stop majorizaciji nad zdravim razumom

Naš bloger Erzsebet objavio je novi blog koji u cijelosti možete pročitati ovdje. Iz ovog teksta izdvajamo:

Ipak, i pored toga što svi lideri pokušavaju naći neku zajedničku matricu, lideri dva HDZ-a gebelsovski ponavljaju jedne te iste ofucane fraze o ugroženosti. Ugroženi su ova dva lidera, kako u Sarajevu, tako i u Predsjedništvu, pa i u samoj Federaciji BiH, a pogotovo bi mogli biti ugroženi u izvršnoj vlasti. Republiku Srpsku ne spominju, tamo im je valjda dobro. Zbog tolike ugroženosti, pokrenuta je i akcija pod nazivom «Stop majorizaciji Hrvata u BiH», koja bi valjda trebala glasiti «Stop majorizaciji nad Hrvatima u BiH». Riječ «majorizacija» seže još u doba Francuske revolucije. Po Scrutonovom «Leksikonu političke misli», majorizacija je stajalište da se za ishod svih političkih odluka pita isključivo prosta većina. To su upravo, u vrijeme Revolucije, zagovarali revolucionar St. Just i njegovi sljedbenici, a takva praksa nazvana je u novije doba «tiranijom većine». Stoga termin «Stop majorizaciji Hrvata» znači isključivo to da su upravo Hrvati ti koji majoriziraju ostale. Ali pretpostavimo da je pisac htio drugačije reći, pa ćemo postaviti obrnutu tezu i zamisliti da umjesto «Hrvata» u peticiji stoji «nad Hrvatima».

Naime, predvodnici ove politike su svakako dva HDZ-a, koji se već odavno gađaju raznoraznim izrazima kao što su legalnost, legitimitet, autentičnost itd. Za HDZ-ove lidere i njihove pijune, autentični Hrvati su samo oni Hrvati koji pripadaju njihovim strankama. Za njih ne postoji Hrvat koji svojom domovinom smatra BiH. Za Čovića i Ljubića svi koji nisu bili u HVO-u tokom rata nisu autentični Hrvati. Bilo ko sa prošlošću i sadašnjošću drugačijom od one koja je dijelila BiH, nije autentični Hrvat za ovu dvojicu političara. Frazu autentični Hrvat izmislio je njihov nacionalistički kolega, Hasan Čengić, čovjek koji je devedesetih učestvovao u mnogim prljavim poslovima u bošnjačkom ratnom vrhu i oko kojeg su nastajale razne afere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije