Šta stoji iza prijedloga da 1. februar bude Dan osnivanja Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Šta stoji iza prijedloga da 1. februar bude Dan osnivanja Sarajeva
FOTO: Fena / Historičar Husnija Kamberović

U vezi s inicijativom o proglašenju 1. februara za Dan osnivanja Sarajeva povela se posljednjih dana rasprava u medijima i na društvenim mrežama, što smatram korisnim, ali ta rasprava odmah u početku dobiva vrlo opasne pravce, istakao je Husnija Kamberović, bh. historičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Jedan od učesnika u diskusiji u startu je sve prebacio na identitetska pitanja savremenog stanovnika Bosne i Hercegovine, i pri tome pojedince koji su izrazili negativan stav prema toj ideji proglasio osobama koje sve što je osmansko doživljavaju kao „drugost“ odnosno nešto što je „strano u odnosu na supstancu bosanske povijesti”, naveo je Kamberović.

Dodao je da se, drugim riječima, svi koji ne smatraju da je 1. februar datum osnivanja Sarajeva, smatraju antibosancima, antimuslimanima, antibošnjacima…

U tekstu koji je napisao pojasnio je odakle proizilazi njegovo protivljenje konstruiranju 1. februara kao datuma osnivanja Sarajeva, te je naveo niz činjenica koje govore tome u prilog.

Ostatak teksta profesora Husnije Kamberovića pročitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije