Srđan Puhalo: SARS i MITO za put o kojem te niko nije pit'o

Radiosarajevo.ba
Srđan Puhalo: SARS i MITO za put o kojem te niko nije pit'o
FOTO: Arhiv / Puhalo/ Dodik

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Nakon što srpski predstavnici u bosanskohercegovačkim institucijama već nekoliko mjeseci „uspješno“ blokiraju rad tih institucija, Milorad Dodik je najavio vraćanje nadležnosti koje je Republika Srpska dobrovoljno prenijela na nivo Bosne i Hercegovine.

Meni kao običnom čovjeku uopšte nije jasno kako će to izgledati u praksi?

Ramo Isak nakon posjeta: 'Miloradu Dodiku sam poručio da je Banja Luka i moj grad'

Ramo Isak nakon posjeta: 'Miloradu Dodiku sam poručio da je Banja Luka i moj grad'

Piše: Srđan Puhalo za Radiosarajevo.ba

Pošto je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske kojim je predviđeno osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srpske, te propisani djelokrug, način rada i nadležnost tog tijela postavlja se pitanje da li će naši doktori morati da propisuju samo „srpske“ lijekove ili ćemo moći na recept dobiti i unitarističke lijekove.

Posebno me brine kako će se kupovina lijekova u Federaciji BiH tretirati u Republici Srpskoj, kao šverc nedozvoljenih supstanci, izdaja nacionalnih interesa ili udar na zdravstveni sistem Republike Srpske.

Miran san – za zločince

Opet zamislite da imate firmu u Republici Srpskoj i baviš se uvozom robe ili si neka budala koja želi da otvori fabriku u Republici Srpskoj. Izvorni Dejton je Carinu dao u nadležnost države, ali kome ide plaćena carina?

Ako platiš Upravi za indirektno oporezivanje Republike Srpske, da li će se to pikati u Federaciji BiH i obratno? Dodamo li tome PDV, akcize i indirektne poreze, privrednicima u Republici Srpskoj je najbolje da zatvore firme, pa neka SNSD i njegovi koalicioni partneri hrane populizmom i patriotizmom, možda će se populizmom i patriotizmom moći platiti računi ili kupovati u prodavnicama?

E sada, ako bi Milorad Dodik ukinuo Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA/OBA) Bosne i Hercegovine, da li to znači da bi sve njeni zaposlenici postali najmanje trostruki agenti, jer zbog same prirode tog posla ne bi se sa znalo ko za koga tu radi. Ipak, vjerujem da bi u Republici Srpskoj procvjetali tabloidi, jer valjalo bi sav prljav veš neprijatelja Republike Srpske plasirati u javnost. Imam čak i ime za tu agenciju, aktuelan je i nadasve smrtonosan, Sigurnosna agencija Republike Srpske ili SARS.

Ukidanjem SIPE najviše bi se obradovali ratni zločinci jer bi napokon mogli mirno spavati, znamo li da Policija Republike Srpske baštini najsvijetlije tekovina iz proteklog otadžbinsko-odbrambenog rata.

Ukidanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća nećemo ni osjetiti u Republici Srpskoj, ali bi bilo logično da imamo jedno takvo tijelo na čijem će čelu biti Milan Tegeltija, a naziv se nameće sam po sebi Milan Tegeltija i ostali ili skraćeno MITO.

„Brojke i slova Dejtona“

Ako Milorad Dodik ispuni svoje obećanja i poništi još 80 zakona, kako je najavio, pravni fakultet u Republici Srpskoj mora trajati barem šest godina, kao i medicina. Predmet bi se zvao „Brojke i slova Dejtona“ i izučavao bi se na petoj i šestoj godini.

Valja profesorima, ali i studentima, da pohvataju koji zakon važi na teritoriji Republike Srpske, ali ne i na teritoriji Bosne i Hercegovine, ali i koji važi na teritoriji i Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Ipak, postoji jedan zakon koji Milorad Dodik neće smjeti da pipne, bez obzira što ga je 2000. godine nametnuo Visoki predstavnik Wolfgang Petrich, a to su amandmani na Zakon o putnim ispravama Bosne i Hercegovine to jeste jedinstveni pasoš.

Imajući u vidu haos koji će proizvesti sve gore najavljene aktivnosti Milorada Dodika veliki broj stanovnika Republike Srpske poželjeće da ode odavde, jer neće imati osnovne uslove za život. Neko će otići u Srbiju, mnogo više njih će krenuti ka Sloveniji, Austriji i Njemačkoj, ali da bi im to uspjelo moraju da imaju važeći pasoš. Ne budu li imali taj dokument ostaće ovdje, a očaj će rasti i rasti, dok ne se ne pretvori u bijes od kojeg Dodika i ostale socijaldemokrate neće spasiti ni oni despoti sa Jahorine.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije