Šeki Radončić: Noćas spaljujemo Andreja

1
Radiosarajevo.ba
Šeki Radončić: Noćas spaljujemo Andreja
Foto: Privatni album / Šeki Radončić

Da je Herceg Novi postao ponos i dika nove građanske i multietničke Crne Gore pokazao je ovogodišnji 55. Praznik mimoze u tom gradu, kada ga je svojom pjesmom otvorio legendarni sarajevski pjevač Halid Bešlić. I to za pristojan honorar.

Piše: Šeki Radončić za Standard

A dvije sedmice kasnije zatvorio ga je drugi rođeni Sarajlija – Andrej Nikolaidis. Bez ikakvog honorara. Čija je ogromna lutka sa njegovim likom spaljena do temelja.

Meteorolozi objavili upozorenje: Večeras opasnost od mraza; jedan dio BiH imat će sreće

Meteorolozi objavili upozorenje: Večeras opasnost od mraza; jedan dio BiH imat će sreće

Što nam govori da je od nekadašnjeg Herceg Novog ostao samo prah i pepeo, baš kao iza spaljene lutke Andreja Nikolaidisa. Najvećeg živog crnogorskog pisca.

Šta ćete, takvo je vrijeme, cilj opravdava sredstvo: hercegnovske vlasti su dovele Halida Bešlića da napuni gradsku kasu, a nakon obavljenog posla, spaljena je lutka Andreja Nikolaidisa.

Time je, kao odapeta strijela, zabrinutom građanstvu poslata poruka: skinuli smo maske. Vraćamo se na fabričko podešavanje. Do sljedećeg praznika. U međuvremenu ćemo smisliti čiju ćemo lutku spaliti. I tako opet obilježiti našu teritoriju.

S ove strane Drine | Banjac: Zašto četnici spaljuju Andreja Nikolaidisa

S ove strane Drine | Banjac: Zašto četnici spaljuju Andreja Nikolaidisa

To što ćemo od Andreja Nikolaidisa napraviti crnogorskog Salmana Ruždija, i metu koju može strijeljati ko god ima takvu želju i streljivo, nije važno. To smo, ustvari, i htjeli. Ovo treba biti poruka i pouka svima, koji dijele iste vrijednosti sa Nikolaidisom. Spaljivanjem Andreja spaljujemo i njihove iluzuje.

Vidjeli smo što su učinile gradske vlasti Herceg Novog. No, sada treba vidjeti što će učiniti državna vlast. Apeli pisaca, novinara, političara, grđanskih aktivista… neće pomoći hodajućoj meti Andreju Nikolaidisu.

Stoga, službe bezbjednosti treba pod hitno da naprave procjenu Nikolaidisove ugoženosti i, shodno tome, dodijele mu potrebno policijsko obezbjeđenje.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije