Sead Kreševljaković: Ovo je rat

2
Radiosarajevo.ba
Sead Kreševljaković: Ovo je rat
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Piše: Sead Kreševljaković (Al Jazeera Balkans)

„Ne radimo ništa, ili što bi naš narod rekao, mlatimo praznu slamu, odnosno preljevamo iz šupljeg u prazno. Mi nemamo nijedne ozbiljne tačke, mi smo došli do toga da samo još trebamo da raspravljamo o uticaju vlage na kredenac“, izjavio je nedavno za N1 bivši ministar sigurnosti BiH i zastupnik u državnom parlamentu Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.

Istovremeno, u glavnom gradu BiH glavna tema danima je bilo tragikomično političko spletkarenje oko izbora gradonačelnika, a Skupština Kantona Sarajevo bavila se u martu svim i svačim, vrlo često ubacujući u rasprave oko stranačke borbe za direktorske pozicije elemente sa dubokim patriotskim nabojem.

Crne martovske brojke

Za to vrijeme, na stranici Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo redovno se objavljuju izvještaji o stanju COVID pacijenata. Onaj od 31. marta 2021. glasi: „U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 500 novozaraženih slučajeva korona virusom, dok se u istom periodu od COVID-19 oporavilo 622 naših sugrađana. Kanton Sarajevo danas bilježi 4.679 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. Ukupan broj zaraženih je 48.166…Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 521, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 868. Trenutno je u KS hospitalizirano 746 osoba… Na respiratoru je 11 pacijenata… U COVID ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 960 pacijenata, od kojih je 12 transportovano u Opću bolnicu, a 21 na KCUS.“

Cijeli mart u svakom ovom, gotovo tipskom izvještaju na web stranici Kantona Sarajevo, u kojem se smjenjuju razni brojevi, danima tražim jednu rečenicu smještenu negdje u središtu svih tih podataka i čitam: „Nažalost, jučer je preminulo 17 pacijenta koji su bili zaraženi ovim virusom“.

Zelene, crne i plave…

Prethodnih 30 dana, naši sugrađani koji su izgubili bitku sa virusom Covid 19 u brojkama su izgledali ovako: 7, 5, 3, 7, 3, 10, 5, 9, 10, 16, 7, 16, 16, 15, 13, 13, 9, 10, 21, 14, 25, 15, 16, 21, 15, 18, 15, 16, 23, 17…

Najradije bih ih sve spomenuo po imenima, ali je nemoguće jer se radi o 389 građana.

Sumnjam da u gradu veličine Sarajeva može biti da ima iko ko ne zna barem nekoga od onih koje više nećemo sretati na našim ulicama.

Ako, možda i postoji, i taj će sigurno primijetiti da su oglasne ploče i mjesta gdje se inače lijepe umrlice svakoga dana sve punije obavijestima uramljenim u zelene, crne i plave okvire.

Njihove slike zaleđene u nekom vremenu dok su se smijali posmatraju prolaznike. Siguran sam, kad bi mogli, dobronamjerno bi nam dovikivali sa svih strana da se i sami čuvamo, da je bolest zla i da ne bira koga će nam odvesti.

Razumnom čovjeku neobjašnjivo je da nakon više od godinu dana, od kada je cijeli svijet zahvatila pandemija, stručnjaci moraju objašnjavati da je neophodno nositi masku, poštovati distancu ili se vakcinisati kako ne bi postali uzrok nečije nesreće...

Kompletan tekst pročitajte OVDJE

Napomena: Tekst prenosimo uz dozvolu Al Jazeere Balkans

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije