Peđa Kojović: Hoćemo budžet, a ne sadaku

Radiosarajevo.ba
Peđa Kojović: Hoćemo budžet, a ne sadaku

Iz novog bloga Peđe Kojovića, zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo izdvajamo:  

Budžet nije stabilizacijski, jer je u odnosu na prošlu godinu veći za 1.4%, a trebao bi, iz godine u godinu, u narednih nekoliko godina biti manji.

Budžet nije razvojni jer su poticaji za privredu simbolični i nedovoljni za pokretanje postkriznog ekonomskog ciklusa.

Budžet ni u naznakama ne podržava obećanje premijera da će ova vlast uraditi ono što se mora uraditi – smanjiti javnu potrošnju i državnu administraciju (za najmanje 13,5%), smanjiti socijalna davanja i promjeniti kriterije za dodjelu pomoći, i sav na taj način ušteđeni novac usmjeriti za stimulans privredi.

(Da bi se imalo sta dijeliti, kolac prvo treba napraviti  - hvala prof. V.D.)

Ministar Kozadra je na sjednici u relativno kratkom izlaganju naglasio najvažnije i najveće finansijske stavke, tretirajući nas, poslanike – s punim pravom – kao studente ekonomije, odnosno kao ekonomske amatere i pokušavajući istovremeno objasniti i šta uopšte znače pojedini ekonomski pojmovi i kako se koriste u nacrtu budžeta.  Zbog toga, a možda i ne zbog toga, stekao se – odnosno – ja sam stekao utisak da se budžet kod nas još uvijek tretira kao balans lista, a ne kao jedan od ekonomskih instrumenata.

Banalno rečeno, bužzet se tretira kao račun, a ne kao narudžba. (Postoje sjajne analize –skoro legende -  o tome kakvu je ulogu u ekonomskoj ekpanziji Amerike sredinom i krajem 90-tih imao Clintonov budžet iz '92.)

U svakom slučaju.

Ovo je nacrt koji sada ide u javnu raspravu – opštine, građani, stručnjaci, poslodavci, udruženja građana itd. Vlada KS će se nakon završene javne rasprave izjasniti o svim primjedbama, sugestijama i inicijativama i negdje početkom marta pred Skupštinu izaći sa svojim prijedlogom budžeta KS za 2011. Ja se zaista nadam da će se taj prijedlog budžeta bitno razlikovati od ovog nacrta. Nadam se da će bar dio onoga što je premijer Musić najavio u svom ekspozeu naći u ovogodišnjem budžetu.

Cijeli tekt možete pročitati ovdje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije