Od ratnog profiterstva do ratnog biznisa: Za Dodika nema bolje zemlje od BiH!

Radiosarajevo.ba
Od ratnog profiterstva do ratnog biznisa: Za Dodika nema bolje zemlje od BiH!
Foto: Anadolija / Milorad Dodik

Svaki građanin Bosne i Hercegovine ima više razloga da se otcijepi od ove zemlje, nego što ih ima Milorad Dodik. 

Piše Žana Gauk za portal Žurnal

Niko od nas se nije tako naglo obogatio izigravajući sve moguće zakone ove države i još se usput beskrajno zabavljao kao višestruki premijer Republike Srpske, predsjednik i član Predsjedništva BiH.

Uvjerite se sami.

Od ratnog šverca do milionskog kredita

S jedne strane krv svih naroda u Bosni i Hercegovini, s druge ratni profit u rukama budućih moćnika. Među njima i Milorad.

Kao direktor firme "Igokea" iz Laktaša tokom krvavog rata švercovao je cigarete u Republiku Srpsku i tadašnju Republiku Srpsku Krajinu. U danas već sakrivenim dokumentima Ministarstva unutrašnjih poslova RS stajalo je da mu je tokom 1994. oduzeto najmanje četiri šlepera švercovane robe.

Rat je završen, a na vlasti su ostali njegovi ideolozi. Jedni skriveni po mišijim rupama u strahu od suđenja za krvave zločine, a drugi u predsjedničkim foteljama. Uz pomoć transportera SFOR-a 1997. godine, kao miljenik Zapada i tadašnje predsjednice RS Biljane Plavšić, na mjesto premijera dolazi Dodik. Od političara koji se tada predstavljao kao odlučan da raščisti sa prošlošću u godinama koje će uslijediti pokazao se kao najveći nacionalista na ovim prostorima. Ispod patriotsko-huškačke priče cvjetao je privatni biznis.

Dvanaest godina kasnije stanovnici Republike Srpske, zbog sve težeg života pod njenim slobodarskim nebom, razmišljali su o egzodusu "putem Angela Merkel". Veliki vođa odlučio je da mu djeca ostanu na njenom tlu. Krajem aprila 2009. godine potvrdio je da je firma "Fruit Eco", čiji je pedesetodstotni vlasnik njegov sin Igor Dodik, dobila od Investiciono-razvojne banke RS kredit od tri miliona KM. Tvrdio je i da je sve urađeno po zakonu. Tata Milorad bio je na čelu Kreditnog odbora akcionara banke.

"Ponosan sam na svog sina i posao kojim se bavi. Bolje to nego da je ovde, u Banjaluci, neki klošar ili narkoman", prokomentarisao je Dodik.

Prethodno, zahvaljujući povlaštenom kreditu Balkan Investment Banke, Mirko Dobrić, suvlasnik firme i Dodikov zet, došao je do poljoprivrednog posjeda - temelja za razvoj "Fruit Eca".

Ostatak teksta Žane Gauk za portal Žurnal čitajte ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije