Nedim Jahić: Portalska sloboda misli

Radiosarajevo.ba
Nedim Jahić: Portalska sloboda misli


Piše: Nedim Jahić, za Radiosarajevo.ba

Sloboda izražavanja kao jedna od osnovnih tekovina revolucionarnih kretanja, te u konačnici i stalne ljudske borbe za opstanak, ključ je opstanka anticivilizacije. Ne one utopijske i nestvarne, već realne i opipljive koja kao takva predstavlja sve elemente koji su se uvukli u ovo lažno građansko društvo, a temelje vuku iz izvornih prava čovjeka, onog koji vrijedi sam za sebe. U njoj i dalje živi ideja stavljanja individualnih prava naspram bahatosti uvažene nam većine, čuvajući integritet korisnika slobode naspram cjelovitosti interesnih skupina koje su istu pokušali ograničiti i usmjeriti u svoju korist.

Sistem u kojem se načelno i provodi, ali suštinski ne opstaje zaštita osnovnih građanskih i političkih prava, nikada nije ni mogao da se prikaže kao nada za sigurnu budućnost pluralizma ideja i stavova. Sveprisutna samocenzura, kao najopasnija stavka medijskog slobodarstva, postala je tako teška konstanta, da se na polju mainstream medija i ne može očekivati nekakva devijacija ili otklon od jasno utemeljenih podjela i lažnih vrijednosti prividne društvene opozicije.

Iz toga proizlazi da sloboda izražavanja može biti očuvana samo ako se gradi izvan postojećih bastiona zamrle nam demokratije, kroz korištenje novih sredstava i načina, nadajući se da ista već nisu prepoznata od lokalnih poglavica, te da se stignemo na vrijeme utvrditi u njima, dok ne stignu i tu do nas. Internetski mediji konačno dopiru do šire mase, bacajući tako na vagu tegove za novi balans, gdje samo jeftini, neprofitni prostor vođen od istinskih slobodara, može biti vakuum u kojem će marginalizirane ideje opstati.

Postojeća realnost je siva. U njoj se nastavlja staložen trend međusobnih gutanja 'starih' medija, kakvi su štampa i televizija, u procesu svojstvenom svakoj zemlji koja napreduje' prema zapadnim tekovinama ustroja društva i ključnih faktora u njemu. Filtriranjem se čak i prividna neovisnost, izgrađena na raznolikosti vlasničke strukture i interesnih grupa koje su vodile vična glasila, počela postepeno gubiti, te je tek sada mnogima svanula javna tajna o tome da nema slobodnih pokreta, ako pokreti opstaju na novcu. I tu se zapravo igrom asocijacija dolazi do rješenja.

Naime, spas opstaje u čudnovatom haosu, portalskoj slobodi misli, u kojoj se red stvara sam od sebe, pa se kroz davanje prilike širokom spektru zastupnika različitih ideja da napišu par redova, otvara ono što nam već godinama fali na domaćoj pozornici – prostor za dijalog i realnu razmjenu argumentacije. Motiv više, ono što me je obradovalo i uz to povuklo da napišem ove redove, jeste činjenica da je ovo novo bojno polje konačno prepoznato od uvažene šake mudrih ljudi u zemlji, priznavajući internet kao posljednju šansu za slobodu izražavanja u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije