Kenan Efendić: Svi Hadžićevi Imamovići

Radiosarajevo.ba
Kenan Efendić: Svi Hadžićevi Imamovići
Fotoservis

Piše: Kenan Efendić

Muharem Imamović, građanin opštine Novi Grad i teži ratni vojni invalid, jučer se popeo na krov ruševne kuće u znak protesta zbog toga što već deset godina ima neriješen problema pristupa vlastitoj kući, upravo zbog ruševine. Mala ruševna kuća na kojoj je sjedio Imamović, a koja se nalazi se ispred njegove nešto veće kuće, već odavno je trebala biti srušena, a za njenu likvidaciju je već sve bilo spremno u formalno-pravno smislu.

Tvrdi on da su radnici po službenoj dužnosti došli rušiti omraženu ruševinu, ali je nekakva inspektorica obustavila cijeli proces, jer u ruševini neko ipak živi. Nakon deset godina neuspješne borbe s opštinskom birokratijom, Imamović se očajnički popeo na krov.

Sve je bilo spremno za još jedan medijski hapening. Fotoreporteri, kamermani, vatrogasci, hitna pomoć, komšije i – naravno – Damir Hadžić, načelnik opštine Novi Grad.

Brojke i analogije su ponekad okrutne. Imamović tvrdi da deset godina muku muči sa Opštinom Novi Grad, a Hadžić se može pohvaliti da deset godina vlada ovom sarajevskom opštinom. Moglo bi se, slijedeći suštu logiku, kazati da Imamovićevi problemi počinju kada na vlast dolazi Hadžić.

Ako se ne možemo osloniti na logiku pa reći da je Hadžić uzročnik Imamovićeva problema, onda sigurno možemo kazati da ga je Hadžić jučer riješio, barem privremeno. "Silazi Muharema s krova, dok kampanja traje" - kao da je načelnik poručio građaninu, sjedeći s njime na vrućem novogradskom krovu.

Načelnik je odigrao ulogu spasitelja ne tek običnog građanina, nego ratnog vojnog invalida, sa 70 posto invalidnosti. Toliko je valjda procentualno porastao i predizborni kapital Damira Hadžića. Mlad, zgodan, kulturan, a pope se na krov i riješi čovjeku problem. A gdje je bio deset godina dok se Imamović hrvao sa Hadžićevom birokratskom aždahom?

Možda se Hadžić bavio jednim drugim, važnijim i krupnijim Imamovićem? Nihadom Imamovićem, predsjednikom Uprave ASA Holdinga, kojem je, po njegovom svjedočenju, a koje su jako ozbiljno uzeli „nadležni organi“, Hadžić, zajedno sa drugim istaknutim rukovodiocima SDP-a, tražio par miliona za rješavanje formalno-pravne zavrzlame oko izgradnje poslovne zgrade.

Oba su Imamovića imala problem s načelnikom Hadžićem i njegovim službama i službenicima na polju građevinskih dozvola i sličnih formalija. Jedan se nakon deset godina popeo na krov i tražio pravdu, drugi je inkriminirajuće razgovore snimio i prijavio Federalnoj upravi policije i Tužilaštvu BiH.

„Hasibović nam je prenio da je u Bošnjačkom institutu imao sastanak sa Lagumdžijom, Hadžićem, Marinom Ivaniševićem iz Gradske uprave, i načelnikom općine Centar Dževadom Bećirevićem. Kazao nam je da je Lagumdžija predložio da damo 3.5 miliona maraka, što je jedan odsto od investicije. Naglasio je da to nije prihvatio, nakon čega su Hadžić i Ivanišević rekli da onda cifra bude 2.2 miliona maraka, s obzirom da na lokaciji ima 220.000 metara kvadratnih i da bi to bilo 10 maraka po kvadratu", kazao je prije tri mjeseca Imamović, svjedočeći na sudu u sporu „Slobodne Bosne“ i vrha SDP-a oko pisanja ovog magazina o aferi „Reket“.

U Tužilaštvu su saslušavani i Hadžić i Zlatko Lagumdžija, a Imamović ne mijenja svoju priču, dok portparoli i tužitelji neće da govore o imenima, tek napominju da je istraga u toku. Isto kao i predizborna kampanja.

S bogatijim Imamovićem baratalo se prostom matematikom postotka i množenja. Sa siromašnijim Imamovićem stvar je bila mnogo lakše: Načelnik na krovu, kamera na zemlji, centralna vijest u najgledanijem dnevniku.

Hadžić će vjerovatno uspjeti u svojim izbornim planovima, ući će u Zastupnički dom Parlamenta Federacije i tako uživati sva prava i povlastice koje daje Zakon o imunitetu Federacije BiH, a oba Imamovića će problem rješavati s nekim novim načelnikom. Opozicioni SDP mogao bi se ugledati, gle apsurda, na vladajuću SDA, koja je odlučila zabraniti kandidaturu članovima koji su pod istragom.

Kenan Efendić: Je li živa Naša stranka?

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije