Jasna Diklić: U pozorištu ubijeno tristo ljudi

Radiosarajevo.ba
Jasna Diklić: U pozorištu ubijeno tristo ljudi
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Jasna Diklić

U pozorištu ubijeno 300 ljudi?

Ovaj naslov je objavljen u jednom dnevnom listu na osnovu vijesti iz Ukrajine. Poznata mi je ta strategija ubijanja duhovnosti i kulturnog identiteta, jer sam je doživjela.

Gledam slike rata u Ukrajini i gledam sebe i svoje sugrađane kako trčimo ulicama, bježimo, skrivamo se od granatiranja u susret gladi, hladnoći, noćima punim zebnje i nemoći. Deja vu!

Saznajemo: Podnesena krivična prijava protiv Predraga Bartule

Saznajemo: Podnesena krivična prijava protiv Predraga Bartule

Postoji nepobitan dokaz koji govori da su većinu planiranih agresija na civilizovani svijet i njegove građane počinili ljudi iz nižih društvenih slojeva u kojima su se pojedinci osjećali u svom odrastanju zapostavljeni, podcjenjeni i zanemareni.

Od suštinskog značaja jeste da buduće generacije razumiju ponore do kojih ljudska narav može da ode. Bitno je da postanu svjesne da ne postoji granica ljudske svireposti i destruktivnosti i da trebaju poduzeti korake da se takva dešavanja ne ponove.

Da li sam izgubila svaku nadu da se ljudska svirepost i rušilački nagon bar djelomično mogu kontrolisati i možda umanjiti.

Gledam bezličnu fizionomiju čovjeka za koga književnik Ante Tomić kaže „da se kesi gumenim licem“ koji je u ime iracionalnih i ličnih razloga nasrnuo na ljudske živote Ukrajine. Nasrnuo je na Pozorište, na muzeje, na biblioteke, na škole, fakultete, obdaništa. Nasrnuo je na civilizaciju, smeta mu!

I nije jedini koje ova kugla zemaljska pamti. Uvijek je bilo bolesnih umova i interesa. Redali su se ratovi a između njih je bilo i nešto mira.

Žrtve nasilnog zločina ne oporavljaju se brzo od tog i takvog životnog iskustva. I kako tvrde psiholozi, poslije šoka i njegovog potiskivanja, popraćeno napadima straha od ponovljenog zločina, nastaje apatija i ljutnja.

Ja sam u fazi ogorčenosti i ljutnje.

Da li je moguće da se ponavlja tragedija Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Za razliku od ovog vremena mi nismo imali tehnologiju i mogućnost komunikacije sa svijetom kakva danas postoji. Za ovakve planetarne tragedije treba odmah cijeli svijet da sazna.

I zato svima onima koji ubijaju nevine sa namjerom da kontrolišu njihove živote i teritorije , poslužiću se natpisom na majicama koje štampa mladost Kijeva ...F*CK YOU!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije