Jasna Diklić: O Srebrenici i ljudskoj destruktivnosti

2
Radiosarajevo.ba
Jasna Diklić: O Srebrenici i ljudskoj destruktivnosti
Ilustracija: Radiosarajevo.ba / Jasna Diklić

Kada su me prije mjesec dana kontaktirali iz Fondacije Konrad Adenauer i predložili da u okviru saradnje sa Bibliotekom za slijepa i slabovidna lica snimim tekst iz knjige Matthiasa Finka "Srebrenica, hronologija jednog genocida ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem" nisam mogla ni predpostaviti šta me čeka.

Matias Fink (Matthias Fink), pisac ove knige je doktor nauka, studirao je političke nauke i savremenu historiju u Tibingenu i Minhenu. Radio je trideset godina kao novinar, autor i producent političkih i dokumentarnih reportaža. Bio je prisutan devedesetih na ratištima u Bosni i Herrcegovini, te kao posmatrač od samog početka rada Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Hagu, o čijim procesima je intenzivno izvještavao.

Kako se kaže u predgovoru - na osnovu izjava svjedoka i dokaznog materijala Međunarodnog krivičnog suda i naročito brojnih autentičnih dokumenata iz arhiva Republike Srpske, autor u ovoj knjizi opisuje pripremu i tok srebreničke drame.

Njegovo izlaganje pokazuje zašto je etničko čišćenje oblasti Srebrenice odvelo na kraju u genocid, i zašto su bosanska vlast i njena Armija kao i međunarodna zajednica sa svojim zaštitnim jedinicama pasivno posmatrale zbivanja. 

Knjiga sadrži 1119 strana, a unutar tih korica odvijaju se stravične, uznemirujuće slike koje su mi iz osnova izmjenile moje gledište o takozvanoj civilizovanoj ljudskoj prirodi.

Trebalo mi je da snimim audio tekst ove knige sveukupno 48 sati. 

Za to vrijeme sam bila opsjednuta dešavanjima koje sam čitala.

Po mom mišljenju, čak ni gasne komore nisu bile toliko užasavajuće kao promišljeno uništavanje postojeće ličnosti. Poništavanje svega onoga što daje svrhu i dostojanstvo pojedinačnoj egzistencji.

Hrpe leševa, zastrašujućih sami po sebi, pokazujući na vidjelo ono neljudsko njihovih mučitelja i egzekutora.

Još više me uznemirava pomisao da, ako su obični ljudi postupali na ovako monstruozan način, onda to može, bez ikakve sumnje, biti i svako od nas.

Mislim da se agresivno ponašanje strateški izaziva. Devalvirane ličnosti su potencijalni akteri nasilja. I sad su oni oko nas. 

Zanimljive su i Finkove duge opservacije o ponašanju naših i stranih tadašnjih vladajući elita. Potkrijepljeno mnoštvom iskaza i dokumenata, može se sa sigurnošću utvrditi da je Srebrenica žrtva nekih drugih interesa. Ali ono što niko nije mogao pretpostaviti jeste masakr srebreničkih muškaraca i dječaka 11. jula 1995. 

Svima koji bi željeli saznati šta se zaista dešavalo u i oko Srebrenice od 1991-1995 preporučujem ovu knjigu jer će dobiti detaljan odgovor na mnoga pitanja na koja u javnosti nikada nije dat odgovor.

Kniga je dramatična, emotivna, uznemirujuća i daje nam potpuno novo viđenje ove planetarne tragedije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije