Iza Razija Mešević-Kordić: Proljetni umor i šta uraditi protiv njega

Radiosarajevo.ba
Iza Razija Mešević-Kordić: Proljetni umor i šta uraditi protiv njega

Dijeli nas samo još jedna sedmica od kalendarskog početka proljeća. Ne poznajem mnogo ljudi koji se tom 20. martu raduju kao ja. Proljeće me dovodi u mentalno stanje šestogodišnje djevojčice s kikicama, u cvjetnoj haljini i s lakanim cipelicama, koja skakuće po travi i bere cvijeće. U oštroj konkurenciji s ovim datumom je jedan drugi, a to je 31. mart, kada ponovo počinje ljetno računanje vremena. A šta da radim, darlings – svjetlo i sunce su moji izvori WUNDERBAR osjećaja i zaista ne mogu više da čekam da zima i kalendarski spakuje kofere i pozdravi se barem do novembra.

Piše: Iza Razija Mešević-Kordić za Darlingitswunderbar.com

No, početak proljeća dolazi s malom "kvakom". Kojom? Zzzzzzzz… Nedostaje li vam energije, darlings? Jeste li pospani i pomalo usporeni? Osjećate li se kao mede, koje su se upravo probudile iz zimskog sna? Dopustite da vas upoznam – to je gospodin proljetni umor.

Čak i ja, koja se osjećam euforično zbog dolaska proljeća kao zeko iz Duracell reklame, brzo se umaram i za sve mi treba malo duže nego inače.

Zato sam za današnji post pripremila nekoliko tehnika, kako se otarasiti proljetne melanholije i tromosti, te ponovo napuniti spremnike energije. Primjenjujem ih kod sebe, a možda pomognu i vama, kako biste što prije mogli uživati u proljeću punim plućima.

1. U vodi je život

Zimi ponekad svi zaboravimo da, iako nije toplo, tijelu ipak treba dovoljno tekućine da normalno funkcioniše. Voda pomaže izbacivanju toksina iz organizma, koji su se sigurno nakupili tokom zimskih mjeseci. Zato – pokušajte dnevno piti barem dvije-tri čaše vode više nego inače i ubrzo ćete osjetiti promjenu u vašem nivou energije.

2. Prošetajte… do najbliže pijace

Naravno, bilo koja fizička aktivnost, posebno na zraku i blagom martovskom suncu, odlična je u borbi protiv proljetnog umora, no ova šetnja koju predlažem ima dvostruku korist. Tokom zime teško je prirodnim putem unijeti sve vitamine koji su nam potrebni, jer je izbor sezonskog voća i povrća ograničen. No, sada se priroda budi. Već npr. u martu možete pronaći divni svježi špinat, mladi luk i salate, a iz sunčanijih dijelova nam čak početkom aprila stidljivo dolaze i prve jagode. Mmmmm… jedva čekam. Od ovih namirnica, možete se osjećati samo bolje.

3. Klin se klinom izbija

Spava li vam se? Malaksali ste? Pravac kauč! Pa zašto da ne, darlings?! Nemojte mučiti svoj organizam, već ga poslušajte. Ne, ne dajem vam zeleno svjetlo da postanete "couch potatos". No, tijelu treba vremena da se prilagodi na više temperature, ljetno računanje vremena, svjetlost… Zato samo polako i pratite svoj vlastiti ritam.

4. Proljetno čišćenje – stana i duše

Za mene, ovo je najbolji lijek protiv proljetne melanholije i umora. Temeljito prozračiti i očistiti kuću, oprati prozore, izvući dekoraciju, jastuke i prekrivače u svjetlijim bojama, iz ormara izdvojiti zimske stvari – pregledati da li se želim odvojiti od nekog komada – pregledati proljetno-ljetne odjevne kombinacije (isprobati 3-4 pred ogledalom) i staviti ih na vješalice, posaditi cvijeće na balkonu i staviti u funkciju balkonski stol i stolice… Nakon svega toga patim od "pravog umora", ali onog slatkog. Osjećam se i sama pročišćeno i puna sam pozitivne energije za divne sunčane dane proljeća. Sretno nam proljeće, darlings!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije