Grof Djuraz nakon posjete Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Grof Djuraz nakon posjete Sarajevu
Foto: radiosarajevo.ba

Nakon koncerta u sarajevskom City Pubu i intervjua koji je dao za naš portal, Grof Djuraz je opisao utiske iz Sarajeva u svojoj kolumni na portalu Buka. Tekst prenosimo u cijelosti

Uvod

Znate da volim šalu, zgodu i pošalicu te bih vam za početak opet ispričao/napisao jedan vic o Sarajlijama.
Ispričao mi jaran, takođe Sarajlija.
Ustvari, to i nije neki vic. Više je pošalica.
U Bosni žive Srbi, Hrvati, Muslimani i Sarajlije, kaže pošalica.

Sarajlije vole istaći „posebnost“ kao svoju odliku, al’ mišljenja sam da je to recidiv starih vremena. Na kraju krajeva, svaki grad je poseban na svoj način, kao i njegovi stanovnici. Globalizacija je učinla svoje. Svi smo isti i svi smo posebni.
Moji sarajevski prijatelji nemaju taj trip posebnosti. Više bih rekao da su u fazonu prisebnosti. Pri tom mislim da su pri svojim - stavovima, mislima, planovima, snovima.
Jednom riječju – Pri Sebi Su.

Uglavnom je to opušten svijet koji gleda svoja posla, al’ je uvijek spreman na šalu, zgodu, pošalicu, čašicu razgovora ili flašu nečega.
Oni su: radijski voditelji, stilisti, dizajneri, web programeri, grafički dizajneri, muzičari, novinari, glumci/glumice.
Ukratko – kreativci.

Dvije kreacije koje su došle iz Sarajeva i ostavile utisak na moju viziju jesu Top Lista Nadrealista i zvuk New Primitivs pokreta. Nije stvar nostalgije, već estetike. Meni taj izražaj godi. Album Das ist Walter od Pušenja i dalje je u mojih TOP10 domaćih albuma.

Zaplet

Povod moje posljednje posjete Sarajevu nije bila seansa kod Mekkija Torabija, mada bijah veoma znatiželjan da vidim i osjetim snagu njegovog djela. Ezoteriju poštujem, al’ što Mekki ošiša na tvrdo to je neviđeno. Da ne griješim dušu, možda čovjek stvarno liječi – dokolicu npr., pa ako nemate nekog pametnijeg posla, odite do dvorane, platite upad, kupite vodu i super. Njom operite jaja, čelo ili neko drugo mjesto odakle sve boljke kreću. Možete i guzicu.

Priznajte da ovo zvuči kao Nadrealisti: „Mujezinović je zahvalio Torabiju u ime građana BiH koji mu se obraćaju u potrazi za izlječenjem. Federalni premijer je naglasio činjenicu da Torabi dolazi iz Maroka, zemlje s kojom Bosna i Hercegovina ima prijateljske odnose. To je i bio povod da se pri ovom susretu spomenu mogućnosti daljnjeg unapređenja odnosa dviju zemalja, posebno na ekonomskom planu.

Mujezinović je Torabiju uručio prigodan poklon i kazao da je produženje boravka ovog iscjelitelja u Sarajevu još jedna potvrda prijateljstva i izraz razumijevanja za Bosnu i Hercegovinu i njene stanovnike koji su prebrodili mnogobrojne teškoće tokom i poslije rata.“ – Zamislite da Nele ovo čita i to je to. Nadrealisti.

Razlozi i povodi
Povod posljednjeg odlaska u Sarajevo bila je svirka: Tri Buta za Džonija Keša koja se održala u City Pub–u.

Kad smo se približili klubu i parkirali kola, čuli smo troje kako pričaju o koncertu. Axe reče da se utišamo ne bi li čuli hoće li nas voljeti ili pljuvati, kad tamo, ne lezi vraže – Zorica, drugarica iz BL. Inače je urednica magazina Crna ovca i došla je u Sarajevo da ga promoviše, jer sada kreće da se izdaje u svim BiH gradovima. Zorica nas počasti novim izdanjem Crne Ovce i još nekim đakonijama i krenu dalje put Mostara. Ah, divne li zgode i slučajnosti.

Koncert je protekao u odličnoj atmosferi. Moj balkanski engleski vjerovatno je zabavljao sve prisutne. Nikad od Balkanca dobrog govornika engleskog jezika.
Sreća pa je Vanja bila sa nama. Njoj neke stvari jednostavno bolje idu. Engleski i pjevanje npr.

Ekipa iz City Pub–a je ispoštovala sve stavke dogovora. Bilo je ljudi. Proveselili su se.
Energija je bila iskrena i opuštena.
Tonac nam je snimio koncert i to super zvuči. Reče da ćemo ga dobiti sljedeći put kad dođemo.
Pozvali su nas da opet dođemo.

Tamna strana
Tamna strana odlazaka u Sarajevo jesu negativni komentari pojedinaca /Hejtera/ na moje odlaske.
Njima neke stvari jednostavno ne mogu doprijeti do razuma, al’ ja se trudim i ne štedim energiju kada je taj zadatak u pitanju. Sizif i ja smo tu rame uz rame, a snaga apsurda je izvor odakle vodu pijemo.

Znaju mi reći: „Ideš dole da se uvlačiš periguzima i poturicama“.
Hejteri vole takve termine i fraze.
Hejt je njihov izvor.

Šta ja to činim da se uvučem „njima“ dolje u Sarajevu nije mi jasno???

Sasvim normalno, kao svaka Estradna Pojava najavim nastup, objavim pjesmu, objavim kolumnu, ljudi dođu, čuju, vide, pročitaju, nekom se svidi, nekom ne. Rekli su mi neki i za „Postdejtonsku himnu“ da je uvlakačka i SDP-ovska (mada moja pjesma nikako ne može biti SDP-ovska). Sa SDP-om nemam ništa i nikad neću ni imati. Prosto, estrada i stranačka parada teško da se vole.
Ustvari, lažem – Evo otvoreno kažem: sviraću za svaku partiju koja mi isplati honorar od 66. 666. 66 KM. Ako već idem da sviram đavolima, onda da to i naplatim kako dolikuje.
Dakle, bilo koja politička opcija me može imati za koncert od 40 minuta za te pare, pa bujrum i izvol’mo.

Sizif i ja
Probao sam da im objasnim da Sarajevo nisu samo džamije, hodže, vehabije i balije.
Probao sam im dočarati ljepotu vrela Bosne.
Probao sam im reći da imaju pravo na Baščaršiju, baš kao i bilo koji drugi stanovnik planete Zemlje – Japanac, Španac, Danac...
Probao sam da im približim Sarajevo uz pomoć Sarajki i ostalih divnih djevojaka koje dolaze iz drugih mjesta da studiraju i rade u Sarajevu, koje isto tako žele da upoznaju nekog ko je drugačiji, nov, ako ništa – drugačije priča, drugačije se folira i prosipa.
Probavao sam objasniti i sa ćevapima, al’ im smrde na loj, te ih nerviraju zamotane što hodaju gradom, te činjenica da „oni“ peru guzice poslije sranja, te ’vako te ’nako.

Da ne bude da ništa od kolege Keša nisam naučio, citiraću dio iz filma gdje Džoni Keš i njegov agent razgovaraju o Džonijevoj odluci da svira u zatvoru.
Agent reče Džoniju: „Al’ kako ćeš da sviraš u zatvoru, tamo su prestupnici, a tvoja publika su duhovni hrišćani.“
Džoni mu odgovori: „Onda oni nisu pravi hrišćani.“

Ja sam u više navrata objasnio svoju viziju i misiju – Širenje pozitivne misli na Balkanu i šire.

Jasno je k’o dan
Svjestan sam činjenice da ne smatra svaki Sarajlija ljude iz Banjaluke dobrodošlim u Sarajevu – al’ me zaboli za takvim svijetom.
Meni bode oko i uho ulica Alije Izetbegovića jer koliko god ga branili i u zvijezde kovali, on je jedan iz one famozne garniture ljude koja je povela, vodila i završavala rat u BiH i umjesto da se takvi likovi deložiraju na istorijsku deponiju, oni završe kao neki velikani?!?
Opet, to me neće zaustaviti u mojoj misiji i viziju. Neće me spriječiti da nastavim sa izgradnjom mostova i autoputeva ljudstva, muzike i smisla.

Ljubav je glavni motor
Volim Sarajevo i nemam problem s tim. Ako neko ima problem što volim Sarajevo – to opet nije moj problem. Znate, kada ste Estradna pojava poput mene, u životu imate malo ili uopšte nemate problema.

Tamo gdje ja živim sunce vječno sja, al’ to ipak nije Makedonija. To je Grofovija.

Znam da me vole dolje u Sarajevu. Osjećam to. Nikada nisam imao nikakvih problema dolje. Ni po kakvoj osnovi. Nikad mi niko nije pominjao Banjaluku, Republiku Srpsku, Karadžića, niti Mladića. Nikad me neki jalijaš nije odžepario niti pokrao, mada to ne znači da se nešto od navedenih stvari ne može desiti u budućnosti. Na budalu i idiota čovjek može naletjeti bilo gdje, bilo kada i na bilo kom meridijanu.

Možda je to zato što sam svaki put bio u društvu gorepomenute ekipe s kojom možeš o svemu na dugo i na široko - Od muzike do problema koji nam tište državnu zajednicu.
Što je zanimljivo, kako god diskusija išla i razvijala se, zaključak je bio - stanje je sjebano, al’ pojedinac sam bira da li će biti sjeban ili ne.
To je ta čar izbora.
Misliti pozitivno ili negativno pitanje je sad.
Svako jutro, popodne i veče pozitivna misao treba da obuzima i da se širi.
Sa tim stavom nema ništa niti jedan političar, vjerski vođa ili neki EU – okupatorski predstavnik.
Ipak se osjeća neki napredak, bar kod pojedinaca.
Stvarno je do tebe, čitaoče. Jeste da sada zvučim ko neki guru prosvjetljenja, al’ probaj pa reci ako lažem.
Svaki dan u svakom pogledu sve više napredujem!

U zdravlje i mrtvili!
Grof Đuraz

Vezano:
Grof Đuraz (INTERVJU)
Grof Djuraz: Blues ratnog vremena (VIDEO)
SNSD-ov šator uz plesačice na štangi

6yka.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije