Fotografija mrtve djevojčice kida dušu, Tim Clancy: Djeca izbjeglica i dalje umiru

Radiosarajevo.ba
Fotografija mrtve djevojčice kida dušu, Tim Clancy: Djeca izbjeglica i dalje umiru

Upozoravamo čitatelje da je sadržaj koji slijedi izrazito uznemirujući.

Prije dva dana, djevojčica Lamis iz Deir Ezzora, iz Sirije izgubila je život, bježeći prema Evropi. Utopila se zajedno s još 33 izbjeglice. U ovoj godini, prva izbjeglica koja se utopila bio je dvogodišnji dječak... djeca i dalje umiru, izbjeglice i dalje umiru, zašto smo ovo zaboravili?

Tim Clancy dugi niz godina živi u Sarajevu, gdje je osnovao porodicu i djeluje kao aktivista, objavio je potresan komentar zašto NE SMIJEMO dozvoliti zaboraviti da ljudi, nadomak Evrope, i dalje umiru. Njegov komentar objavljujemo uz dozvolu:

Zurim u ove dvije fotografije već neko vrijeme... i muka mi je... i borim se s tim da li da podijelim ili ne ovaj grozni prizor.

Piše: Tim Clancy

A onda se sjetim Aylana – i kako je potresao Evropu do temelja... koliko je volontera došlo nakon što su vidjeli njegovo nepomično tijelo kako leži na turskoj obali... koliko zemalja je, nakon javnog krika zbog fotografije Aylana, povećalo broj azilanata koje prima, poput Irske i Škotske.

Svijet je konačno prepoznao da ljudi koji pate traže utočište.

Ova činjenica, dragi prijatelji, nije se promijenila. Novinski naslovi možda se smanjuju, ali opseg ljudske patnje ostaje isti.

Žalosna istina je... njihova djeca i dalje umiru. Umiru, ne samo zbog rata u Siriji, već zato što smo MI ODABRALI da ih primoramo da riskiraju svoje živote u us*anim čamčićima, samo kako bi dobili azil, dobili sklonište, došli do šanse da žive normalan, miran život. Onakav kakav želimo za svu našu djecu.

Ova djevojčica nije niko. Njeno ime je Lamis. Može li mi neko reći zašto su naša djeca vrjednija od njihove? Zašto ODMAH ne otvorimo SIGURAN PROLAZ?!

I da – ona nosi lažni "prsluk za spašavanje" koji se proizvodi i prodaje u Turskoj. Sram da nas bude!

I have been staring at these photos for quite some time now...feeling sick to my stomach....and struggling with whether...

Posted by Tim Clancy on Thursday, January 7, 2016

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije