Fondacija lokalne demokratije: "Dodikov šamar" udarac je namijenjen svakoj ženi

2
Radiosarajevo.ba
Fondacija lokalne demokratije: "Dodikov šamar" udarac je namijenjen svakoj ženi
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bisera Turković

Fondacija lokalne demokratije oštro osuđuje verbalne uvrede predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika upućene ministrici vanjskih poslova Bosnei i Hercegovine Biseri Turković, o čemu je portal Radiosarajevo.ba pisao na ovom linku. 

Fondacija lokalne demokratije, kao nevladina organizacija koja se duže od 25 godina zalaže za prava žena i zaustavljanje fizičkog, ali i verbalnog nasilja nad ženama, najoštrije osuđuje posljednju izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika upućenu ministrici vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biseri Turković.

Pokazujući još jednom nedostatak elementarne kulture i poštovanja prema drugima, posebno prema ženama, Milorad Dodik šefici bh. diplomatije poručio je “da joj je svaka za šamara”, te “da se njen posao svodi na dovlačenje hurmi iz Katara i širenje budalaština po Sarajevu”. Nije ovakav šovinisticki, ni mizoginistički narativ nista novo za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, stoji u saopćenju.

Na Bjelašnici jutros minus 6: Objavljena prognoza do ponedjeljka - stižu naoblačenje i novi snijeg

Na Bjelašnici jutros minus 6: Objavljena prognoza do ponedjeljka - stižu naoblačenje i novi snijeg

Prije samo tri mjeseca verbalno je napadao i osuđivao Vanju Bjelica Prutina, članicu CIK-a, ugrožavajući tako njen, ali i život njene porodice.

Svako nasilje počinje verbalnim nasiljem.

Kakvu poruku Milorad Dodik ovakvim izjavama šalje stotinama ugroženih, ugnjetavanih, zlostavljanih žena u Republici Srpskoj i cijeloj Bosni i Hercegovini koje se svakodnevno obraćaju nevladinim organizacijama koje upravljaju Sigurnim kućama?

Ženama koje su žrtve porodičnog nasilja i koje očekuju zaštitu od sistema u kojem su na vlasti osobe kao što je i Milorad Dodik, a koji na ovaj način u javnom prostoru poziva na nasilje prema ženama!

U svijetu u kojem živimo, kada su ljudska prava imperativ od kojeg bježe samo okorjeli kriminalci i tirani, predsjednik manjeg bh. entiteta ovakvim izjavama pokazuje i kakav odnos vlasti mogu očekivati žene koje se drznu da imaju drugačije mišljenje.

U današnjem svijetu, kada su drugi i drugačiji sve glasniji u borbi za svoja prava, a sve veći broj onih koji staje uz njih i podržava ih u tome da ostvare svoja prava, Milorad Dodik, nažalost, svojim izjavama pokazuje da je na pogrešnoj strani i da bi prilikom ovakvih izjava trebao razmišljati da postoje žene i u njegovom najbližem okruženju koje zahtijevaju poštovanje, kao što i građanke ove države očekuju poštovanje od strane izabranih zvaničnika.

Još jednom, Fondacija lokalne demokratije naglašava da će se uvijek glasno i transparentno zalagati za zaštitu prava svih žena i biti njihov glas u borbi da nikada niko ne ospori njihovu slobodu i pravo da misle, govore i javno komuniciraju ono što je njihov stav i vlastito mišljenje, stoji u poruci Fondacije lokalne demokratije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Najnovije