Faruk Šehić: Mesije naše nasušne

Radiosarajevo.ba
Faruk Šehić: Mesije naše nasušne
Foto: Radiosarajevo.ba / Faruk Šehić: Mesije naše nasušne

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Teško je bilo zamisliti situaciju u kojoj poslanici SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH šalju apelaciju Ustavnom sudu o ustavnosti članova Krivičnog zakona RS-a o kriminalizaciji kletve (čitaj verbalnom deliktu), koji je usvojen u RS-u, (njegova pravosnažnost se može osjetiti na cijeloj teritoriji BiH), ali i to se desilo. Teško je bilo zamisliti da ova stranka čije predstavnike su napadale televizijske kamere postane branitelj izvornog demokratskog prava na slobodu govora.

Isto je bilo teško zamisliti da će takozvani „ljevičari“ i liberali iz sarajevske kotline (i ne samo iz nje) pojesti jezik i ni riječi ne izustiti o gaženju temeljnih ljudskih prava, koje najviše pogađa sve slobodnomisleće ljude u ovoj zemlji, ali i to se desilo. I dešava se stalno zarad nekakve nebulozne politike „kompromisa“ sa ljudima koji jedino razumiju silu i šamar. Ovi genijalci koji su osmislili ovakvu taktiku naduravanja dobrotom sa Miloradom Dodikom moraće biti spremni na konstantne kompromise. Meni kad neko u političkom žargonu spomene kompromis ja se sjetim kako je SDP pogurao promjenu zakona o mjestu prebivališta čime je zauvijek omogućeno da načelnik Srebrenice zanavijek bude četnik i negator genocida.

Merima Čelik dobila još jedno vrijedno priznanje: 'Prvi put je žensko Policajac godine'

Merima Čelik dobila još jedno vrijedno priznanje: 'Prvi put je žensko Policajac godine'

Piše: Faruk Šehić, za portal Radiosarajevo.ba

Šta smo konkretno mi kao društvo dobili ustupkom koji je SDP uradio tada Miloradu Dodiku? Konkretno ja nisam dobio ništa, pored toga što nemam nikakva socijalna prava kao pisac i građanin ove zemlje. I dalje sam podstanar, nemam zdravstvenog osiguranja itakodalje.

Šta su konkretno uradili kvaziljevičari iz sarajevske i drugih kotlina da ovim građanima ovdje bude bolje, ako znam da su cijene supermarketu u centru Bosanske Krupe veće nego u skupom lancu trgovina Edeka u Berlinu? Nisu konkretno a ni apstraktno uradili ništa.

Kako to da je cijena putera u Edeki u Berlinu, i to prvoklasnog irskog Kerry's Gold (neslanog) 3,99 eura a domaći puter (koji ima strani naziv) košta deset maraka? Naravno, postoji i budžet puter u Edeki i za 1,5 eura. Nisam ulazio u jeftine lance trgovina hrane, ali mogu misliti kako su tu cijene niske. Berlin je u ovom trenutku jeftiniji od Bosanke Krupe, barem što se tiče živežnih namirnica. A za tri dana pakovanja čaja u Berlinu možeš zaraditi 1000 (hiljadu eura), da ne govorimo o visokokvalificiranim poslovima i vještinama.

Faruk Šehić: Manekenski zubi i visoka politika

Faruk Šehić: Manekenski zubi i visoka politika

U čemu je onda tajna i kvaka istorijskog uspjeha ovolikih cijena, i šta je konkretno istorijska nova vlast učinila da cijene budu manje? Pa nije ništa učinila jer je zabavljena kako umiriti Dodika i izaći mu u susret, te okretati obraze kao ventilator dok im ovaj puca šamare i psuje genocid u Srebrenici.

Ne mogu trojkaši stići da pomognu građanima, jer, ipak, to je istorijsko Vijeće ministara. Formiralo se većom brzinom nego što je Ben Johnson trčao na sto metara pod dopingom. Zanimljivo je da su brzina (formiranja vlasti) i narcizam kojima se kiti  nova vlast upravo proporcionalni brzini kojom se raspada država, samo to nije, jelte, bitno, pošto smo zabavljeni kompromisima.

Od kompromisa jedino je izraubovanija riječ relaksacija. Ili kad mi kaže da je nešto zadokumentovano znam da je riječ o nepismenom čovjeku koji se služe činovničkim jezikom da bi izgledao i „zazvučao“ učevno.

Faruk Šehić: Tri decenije sanjanja snova

Faruk Šehić: Tri decenije sanjanja snova

Treba zadokumentovati u našu memoriju kako su dežurni borci i borkinje za kosmičku pravdu bliski novoj istorijskoj vlasti zaćutali kao ćupovi. Ni traga ni glasa od njih kad god njihova vlast (nažalost i moja) podrži bilo kakav zakon, amandman, prijedlog samo da bi nastavila historijski uspjeh astronomskog rasta cijena osnovnih i neosnovnih živežnih namirnica, da ne spominjemo ostale proizvode.

A sve to rade da običnom građaninu i građanki bude bolje. Jer kad otvorimo pregovore o pristupu EU poteće sojino/bademovo mlijeko niz Trebević, ukoliko bude moglo teći od betonskih čardaka ni na nebu ni na Trebeviću. Obećavaju ljudima da će se tada otvoriti česme fondova i da će novac poteći isto onako kako je potekao naprimjer u Sjevernoj Makedoniji, kada je ona otvorila pregovore. Koliko znam dole nije potekao bolji životni standard. Prodavači magle nam stalno obećavaju i lažu, jer to im je i posao. Čemu naše čuđenje kada je bogomdana koalicija sada na vlasti, trebamo samo odobravati svaki njihov potez jer to vodi direktno u raj na zemlji.

Faruk Šehić: Anđeo istorije u Bosni

Faruk Šehić: Anđeo istorije u Bosni

To što su cijene u supermaketu u Bosanskoj Krupi (čije ime je naziv pop benda iz Sarajeva) veće nego u glavnom gradu jedne od najrazvijenijih zemalja svijeta nikoga nije briga. Što reče federalni premijer Nermin Nikšić kako su političari krivi za nešto, ne mogu se sjetiti za šta. Govori iz pozicije kao da on nije političar, i to još premijer cijelog entiteta. Davno sam napisao da će nova vlast provesti mandat u mentalnoj opoziciji, jer toliko su duboki njihovi kompleksi spram SDA.

Još se oni sebi ne mogu načuditi kako su historijski uspješni u upravljanju ovom državom, toliko da im smetaju osnove demokratije, ljudska prava. Verbalni delikt ih ne zanima. Ali će naložiti agenticama BiH pri Sudu za ljudska prava u Strazburu da se žale na presudu istog suda, koja želi ukinuti aparthejd na koji je ova vlast pristala. Ne samo pristala nego ga revnosno brani da ne naljuti svog gospodara iz Hercegovine. I dedo im je išao u dvije škole pod jednim krovom, pored toga što su samoproglašeni antifašisti u neraskidivoj koaliciji sa dokazanim anti-antifašistima.

Nalazimo se u upside-down svijetu. Logika je takva da je svaki dan samo gore i gore. Takva tendencija silaska u pakao ima uzlaznu putanju.

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije