Elvis J. Kurtovich: Sretan Rođendan

Radiosarajevo.ba
Elvis J. Kurtovich: Sretan Rođendan


Piše: Elvis J. Kurtovich za radiosarajevo.ba

Naša današnja kolumna donosi bitan iskorak u odnosu na klasične kolumne tipa "e jesam danas dobro ručao, e jesam danas pročitao dobru knjigu, e jesam danas pronašao komad metle u kruhu kupljenom u samoposluzi...itd..itd.."

Svojim vjernim čitateljima i onima koji su ovaj tekst dobili putem e-maila "pošaljite ovu glupost na 10 adresa i sreća će vas garantovano potrefiti'' objasniću kako da pomognu ljudima, prošire dobre vibracije u svemiru i (što nije beznačajno) steknu određenu imovinsku dobit (nećemo reći OBOGATE SE da bi se distancirali od ostalog prevarantskog spama!)

Naravno svi smo u školi učili kako je nastao armirani beton, penicilin...itd. Slučajnost?

Noviji primjeri:
Navodno je mikrovalna pećnica nastala kad je jedan inžinjer prolazio pored radara koji je održavao i istopila mu se čokolada u džepu...

Webmail je nastao kada su se korisnici malog provajdera Hotmaila žalili da ne mogu da čitaju svoju elektronsku poštu kad su u inostranstvu. Kad bi se probali konektovati iz dalekih zemalja pomoću tadašnjih telefonskim modema veza bi pucala a i bilo je preskupo. Mladi ekonomista (Indijac koji je u Ameriku došao sa 100 dolara u džepu) pitao je na sastanku inženjere mogu li riješit ovaj problem. Profesori Baltazari su se zamislili, mislili i smislili...

Korisnici bi otišli na njihovu početnu web-stranicu (gdje se obično firme hvale da su najbolje i najjeftinije) ukucali svoje šifrice i čekali par sekundi da im sa "kućnog servera" bude učitan mail... Kako je sve fino radilo pametnice iz Hotmaila su ponudile svima da otvore svoju adresu (što bi Ekrem rekao džaba-free) Svi su navalili da džaba-free otvaraju adrese... Nije prošlo puno vremena a ovaj mladi Indijac je kao direktor prodao Hotmail jednom gigantu za nekoliko milijardi dolara... A prije sastanka na kome je inženjerima iznio problem iz "pisma čitalaca" kompanija je bila na nivou naših ubogih provajdera kojima pukne veza čim padne kiša (ili isključe struju Skenderiji...) Da pređemo na stvar?

U čemu je moj patent, izum i šta je vaš zadatak osim da otvorite vrata poštaru koji vam donosi novac?

Nećemo još. Prvo još malo učenja i ubjeđivanja.

Pomoću ova dva kratka klipa naučićemo nešto o timskom radu. Pogledajte prvo ovaj:

http://www.youtube.com/watch?v=XclStQXuxck

Kako su genijalni producent Dragianni i pjevač u vezi - kad znamo da ne mogu zadnjih mjeseci da komuniciraju?

Pogledajte sad ovaj klip:

http://www.youtube.com/watch?v=AKMyrlW70n0

Iz ovog primjera, pored toga što smo čestitali rođendan posjetiteljima portala kojima je danas ova značajna godišnjica, naučili smo da je timski rad najznačajniji.

Pjevač je uspio da se osami, nađe na nemogućem mjestu idealan prostor za snimanje vokala, i putem sinergije, intuicije i telepatije dostavi producentu idealan tonski snimak. Producent je "prepoznao poruku" i završio pjesmu.

Tako ćemo i mi dragi čitaoci u budućnosti da sarađujumo!

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije