Dženan Skelić: Formule za samopomoć u vrijeme pandemije COVID-19

Radiosarajevo.ba
Dženan Skelić: Formule za samopomoć u vrijeme pandemije COVID-19
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Pošto nas kriza nastala s izbijanjem pandemije COVID-19 pritišče i kod mnogih izaziva strah, zabrinutost, paniku, depresivnost ili, neko drugo duševno opterećenje, evo nekoliko uputa korisnih u nošenju sa tim stanjima: 

Dijelovi iz poglavlja "Ka zdravlju", knjige "Psihologija svakodnevice" (u pripremi, u suradnji sa kućom Planjax):

Piše: Prof. Dr. Dženan Skelić

Strah prestaje biti strašan ukoliko smo svjesni koja mu je uloga. Problem je kada nas je strah straha.

Psiholog Dženan Skelić: I zatvor s najmilijima je zatvor

S obzirom na to da nas izolacijske mjere dovode u situaciju da kontinuirano provodimo 24 sata sa članovima naše obitelji, a posebno djece, čini se primjerenim par savjeta o tome kako upotrijebiti to vrijeme na pravi način, da se zbližimo, da zajedno rastemo, da se bolje upoznamo i da otkrijemo prave vrijednosti i ljepotu jedni u drugima.

Prije nego u nešto uložiš energiju zapitaj se najprije da li bi u to ulagao energiju i kada bi znao da imaš još godinu života.

Voli sebe 

Koliko je problem, zaista, veliki, otkrije se tek protokom vremena. Vrijeme većinu problema prokaže beznačajnim i smiješnim. Kada te nešto muči i kada si zbog nečega potišten, nesiguran i nesretan, pokušaj sebi reći kako i pored toga svega sebe voliš i prihvaćaš. Iako to neće uvijek riješiti problem, bit će ti puno lakše. 

Razgovaraj sa sobom umiljato i sa puno suosjećanja. Ne budi grub niti strog prema sebi. Sjeti se djeteta koje si bio, neiskvarenog i dobrodušnog. Znaj to dijete još uvijek živi u tebi i zaslužuje da ga paziš, voliš i maziš. Voli sebe!!! 

Naš um treba stabilnost, predvidivost, sigurnost i ravnotežu. Svaki otklon od ovih stanja izaziva tjeskobu, strah i nemir te ukoliko to duže traje i depresiju. Ako previše razmišljamo i analiziramo, sigurno ćemo naći razloga za nemir i zabrinutost u svemu onome što nam život može donijeti. Ne razmišljaj previše! Živi! 

Daj sebi priliku, prostora i vremena, barem u onoj mjeri u kojoj to radiš za druge. Ne budi sebi na zadnjem već na prvom mjestu. Vjeruj da ćeš tada moći puno više dati i pružiti i drugima jer ćeš imati više energije, snage i živaca. 

Svaki dan kada se probudiš šapući sebi prije nego ustaneš iz kreveta da se beskrajno voliš. 

Postupak ponavljaj najmanje pet puta po minutu dnevno. Kad tad ćeš početi sebi vjerovati. Stvari ne treba razumjeti da bi ih promijenili. Za promjenu je neophodno da ih prihvatimo. Vrijeme provedeno sa dragim ljudima ima posebnu moć iscjeljivanja. Ovo naročito važi za one ljude sa kojima je lijepo i govoriti i šutjeti. Šutnja nekada zamjeni hiljadu riječi, a dodir povjerenja odmjeni sve riječi. 

Ako ne možeš pobijediti strah, onda ga preskoči ili zaobiđi. Iracionalni strah koji je posljedica naših umišljaja ili predviđanja uništio je više života nego sve droge zajedno. Ne umišlja I ne predviđaj budućnost. Živi sada i ovdje. 

Smirenost je stvar ravnoteže, a prirodno stanje svih stvari je ravnoteža. Dakle biti smiren je prirodno stanje. Zato budi prirodan, budi smiren. 

Sve će biti OK

Mnogi imaju određenih problema već od ranije, pa su im se vratili ili pojačali zbog ovih nemilih i veoma stresnih dešavanja. S druge strane, nekima su se po prvi put javile psihičke smetnje koje ih uznemiravju i opterećavaju, a nemaju baš prilike sada se obratiti nekom terapeutu. Stoga, evo, još nekoliko formula za samopomoć iz moje nove knjige koja je tek u pripremi: "Sam svoj terapeut".

Kada se pojave loše i ružne misli koje nas opterećuju treba jednostavno reći:

„Sve je OK i bit će sve OK, idem dalje!“.

Isto je sa strahom, treba zastati, reći sebi: „OK je, što me je strah. Strah je dio mene i štiti me. Idemo dalje.“

Ovo je oprobana i veoma uspješna metoda koja se sastoji u tome da 5 puta dnevno sjednete ispred ogledala i tri puta ponovite slijedeće:

"Iako imam užasan strah da će se desiti nešto strašno, ja, ipak, volim i prihvatam sebe, svoje tijelo, svoje misli i osjećanja, svoje postupke i reakcije kao i svoj strah da će se desiti nešto strašno".

Kod pojave intenzivnijeg straha ili panike oprobano pomažu sve tehnike kontroliranog disanja.

Jedna od njih je da duboko udahnemo, zadržimo dah sedam sekundi, te produženo izdahnemo.

Ponovimo to tri puta zaredom i krenemo dalje. Tehniku treba primjenjivati 3-5 puta dnevno te svaki put kada osjetimo da nadolazi intenzivni strah ili panika.

Evo jedna vježba za uklanjanje napetosti. Radi se u paru. Stanete (osoba B) iza partnera (osoba A). Osoba A se sagne da dohvati svoje gležnjeve, a onda se uspravlja tako da povlači dlanovima po tijelu od gležnjeva do vrata, a onda podiže ruke u zrak i zastane.

Pomozite sebi

Kada su ruke visoko u zraku i zastala je u pokretu, osoba B spušta ruke na zadnji dio vrata i povlači sa solidnim pritiskom od njene glave do peta sa obje ruke (jedna na jednoj strani kičme odnosno noge a druga sa druge strane kičme odnosno noge.

Ponovite proces tri puta pa se zamijenite.  Praktikovati 1-3 puta dnevno (minimum jednom).

Sjedi ujutro ili uvečer ispred ogledala, zagrli samoga sebe tako što ćeš ukrstiti ruke pa desnim dlanom dohvatiti lijevu podlaktinu, a lijevim desnu i reci sebi:

"Prihvatam strah kao dio sebe. Iako se bojim i nisam jak, ja sam sebi, ipa,k OK jer znam da je ljudski bojati se, kao što je ljudski živjeti, iako život nije željena bajka. Iako nisam jak niti savršen i život ne igra kako sam zamišljao, to me neće spriječiti da sebe volimo i prihavatm. Dok to izgovaraš pomjeraj dlanove na lopaticama tako da sebe miluješ. Kada izgovoriš formulu do kraja potpaši se dlanovima 3-4 puta po lopaticama, stisni se snažno pusti zagrljaj i sebe pomiluj desnom rukom po glavi od vrha glave, preko obraza do brade".

Nadam se da će ove kratke upute biti svima od koristi u ovim teškim i zahtjevnim vremenima koja su pred nas sve stavila teret ozbiljne kušnje koja nas propituje na mnogo načina.

Ovo je velika kriza sa kojom se suočavamo,ali i velika prilika da postanemo bolji ljudi, zreliji, jači, oni koji bolje kontroliraju svoje potrebe, strahove, koji su u stanju preuzeti odgovornost I djelovati u interesu zajednice, u interesu svih.

(Kraj)

(Autor je psiholog i profesor Filozofskog fakulteta u Zenici)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije