Dragan Bursać: Srbija država u Sandžaku, a BiH nije u entitetu RS, kako to?

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Srbija država u Sandžaku, a BiH nije u entitetu RS, kako to?
Foto: Privatni album / Dragan Bursać

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Nije li obaveza baš države Bosne i Hercegovine da svakom svom građaninu-i onom Refiku u Prijedoru, i onom Senadu u Janji, i onom Hamzi u Foči obezbijedi normalan život? 

Ako je Srbija država Bošnjaka sa Sandžaka kako kaže Vučić, zašto onda BiH nije domovina Srba iz RS-a???“

Odgovor na Dodikove prijetnje: Stigao poziv Oružanim snagama da započnu pripreme za odbranu BiH

Odgovor na Dodikove prijetnje: Stigao poziv Oružanim snagama da započnu pripreme za odbranu BiH

Piše: Dragan Bursać za Radiosarajevo.ba

Znate li ko je izgovorio ovu rečenicu:

“Svako ko pomisli da može da ugrozi nečiji život ili kuću, nečiju džamiju ili crkvu, imaće posla sa državom koja će vrlo nemilosrdno da reaguje. Molim sve ljude da ne izazivaju državu i ne provjeravaju snagu države“.

Kazao je ovo predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić prilikom svoje posjete Sandžaku, preciznije Priboju.

Vučić u pokušaju imitacije Tita

Svi znate kako se u mulitetničkom Priboju četnički glas probudio i proderao zazivajući nove genocide, ovaj put na tom istom Sandžaku. Problem (još jedan) je što je ovaj glas ispustila združena policijska bratija, koja je u kafani proslavljala rođenje djeteta umobolnim pjesmama o genocidu. Potpuno sumanuto!

Još jedan problem je što ova bratija nije kažnjena, nego je prvi policajac Srbije, ministar Aleksandar Vulin kazao da će, pazite sad “biti formirana komisija za istragu slučaja“. Što bi rekao veliki Vinston Čerčil, ako nešto ne želiš da riješiš, a ti formiraj komisju. I poslušao ga je Vulin. Pa su tako policajci sa slobode, jednako kao i oni huligani koji bi pucali na džamije, mogli slušati svog predsjednika kako mrsomudi o miru i pomirenju na Sandžaku.

Jer, da je išta htio uraditi nesumnjivi srbijanski autarh Vučić, nije morao ni odlaziti u Priboj, dovoljno je bilo samo da je ukazom smjenio policajce i da je sa onu stranu zatvorskih rešetaka stavio desetak huligana. I gotova stvar!

Pa ipak mag PR-inga, kakav i jeste, Vučić je iskoristio i ovu priliku da pokuša izigravati Tita za siromašne i da se svojim formalim, nikako suštinskim potezima nametne kao nesumnjiva karika mira u regionu.

Naravski, ohrabren je on mnogim formalnim prevarama koje je uspješno izveo-od tobož' stranformacije iz radikala u Evropejca do najnovije ekonomske prevare i nacionalne supremacije koja se krsti sa “Otvoreni Balkan“, a zapravo je igrarija EU-za siromašne. Što bi re reklo, Tito za siromašne ima svoju parajugolsaviju za siromašne.

I tako je pridobio pažnju većeg dijela EU paralmentaraca, koji ovog mainuplatora zaista percipiraju kao “faktor mira i stabilnosti“.

Dobro, EU paralementarci ne moraju da žive u Priboju i na Sandžaku, pa i ne osjete kako Vučićevi mediji doping-dozama nacionalizma opet pretvaraju srpski narod u povampirene zombije sa početka devedesetih koji se bore protiv “svjetskih nepravdi“, a sve preko grbače nesrba. Na koncu, pitajte i Srbe od Subotice do Varnja kako je živjeti pod Vučićem i kazaće vam (ako smiju) da ne žive nego životare u četničkoj virtuelnoj zemlji u kojoj naci-drogom sa Pinka i Hepija mijenjaju bijedu stvarnih života.

Nema li BiH jednaka prava da brani svoje državljane na cijeloj svojoj teritoriji?

Ali, vratimo se na temu. Zašto sam priupitao, znate li ko je izgovorio rečenicu u kojoj će svako imati posla sa DRŽAVOM ako ugrozi džamiju? Pa zato što taj isti Vučić pomažući direktno Dodika, ugrožava silne ne samo džamije nego i fizičko opstajanje Bošnjaka na pola teritorije BiH. Taj isti Vučić izgleda ne smatra da identična prava na očuvanje države treba imati i država Bosna i Hercegovina kao i država Srbija. Ako ovo nije ultimativno licemjerstvo, ne znam šta je?!

I nije li pravo, zakonsko i ustavno Bosne i Hercegovine da brani svakog svog građanina-od Prijedora, Kozarca, Janje do Gacka, ako ga bilo koji huligan na bilo koji način pokuša ugroziti? Nije li ultimativno pravo baš, baš države Bosne i Hercegovine da svakom svom građaninu-i onom Refiku u Prijedoru, i onom Senadu u Janji, i onom Hamzi u Gackom obezbijedi normalan život na svakom pedlju svoje teritorije? Ako pitate BIH Ustav jeste, ako pitate Vučića, baš i nije.

Jednom riječju-ako je Srbija domovina Bošnjaka sa Sandžaka, zašto bih nije domovina Srba iz RS-a???

Obrnuto, zašto ne postoje specijalne i paralelne veze Sarajeva sa Novim Pazarom, kao one između Beograda i Banjaluke? Ako samo pitate ovo građane Srbije ili (gotovo) sve Srbe, biće da ste izgovorili tešku jeres. A stvar je u tome, da Srbija samo kapitalizuje, svojta i na nezavisno bodri u ratu nastalu i genocidom navodnjenu stečevinu RS, produbljujući krizu na Balkanu.

Jer, Vučić je trebao otići i u Prijedor i Banjaluku, pogotovo u Banjaluku pa na naustavnom danu RS-a kazati da su i Banjaluka i Prijedro neotuđivi dio BiH, a ne nekakve eksteritoije na kojima unifromisan lica pjevaju nacionalističke pjesme. Namjesto toga hinjski je poslao Anu Brnabić da se poigrava terminom genocida smatrajući kako ga u Srebrenici nije bilo, ali ga je nad Srbima bilo (Sic!). Zna Vučić da bi samo svojim dolaskom u Banjaluku izgubio EU ruku što ga miluje po glavi.

I zato prijedlog:

Kad Vučić kaže:

"Mi moramo da živimo zajedno, ja sam Srbin, predsednik sam Srbije, ali ne mogu da zamislim da Priboj bude bez Bošnjaka i neće biti bez Bošnjaka. Ovo je njihova zemlja jednako kao i naša", neka isto to izgovori i u Prijedoru i neka kaže da je taj isti Prijedor neotuđivi dio BiH. Jer, koliko je Priboj dio Srbije, taman toliko je Prijedor dio BiH.

Apendix

Znam da BiH nije njegova zemlja i u krajnjoj liniji ne treba ni da se miješa, ali onda neka pusti institucije te iste Bosne i Hercegovine da obavljalju svoj posao i neka sankcionišu sve one prekršitelje zakona koji rade identične stvari u Prijedoru kao i njihova ideološka četnička sabraća u Priboju. Na koncu, kako bi on reagovao da postoji bošnjački političar koji radi sve da se Sandžak otcijepi od Srbije, kao što radi njegov štićenik Dodik u BiH?

Da budem do kraja iskren, čovjek koji je poručio “sto muslimana za jednog Srbina“, samo obanjuje svijet ubirući najopasnije političke poene, tako što njegovi ljudi i mediji do neba dižu međunacionalne tenzije, a potom ih on ko biva stišava.

Ne vjerujte, pogledajte šta se dešava u Beogradu sa grafitom ratnog zločinca Ratka Mladića, koji svakodnevno vaskrsava? Da li se Vučić ikad izjasnio po ovom pitanju? Da li je ikad naredio da se isti trajno izbriše? Jer da jeste, grafita više ne bi bilo ni u mašti. Ovako on stoji tu, jer Vučić zna da mu je taj grafit, kao i falange onih koji ga čuvaju najbolji predizborni žeton. Ne manje važan od one uloge lažnog mirotvorca, dok ispraznom populističkom demagogijom maže oči svijetu i lokalnom stanovništvu.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije