Dragan Bursać: Jel baba Čoluša smjela slaviti Božić?

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Jel baba Čoluša smjela slaviti Božić?
Foto: Arhiv / Zdravko Čolić i Dragan Bursać

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

“I nekako je od onog Čole, koji je žario i palio velikom Jugoslavijom ostala samo sjena, ostala je tek baba Čoluša, da svjedoči o jednoj zemlji i da kaže, unuče moje, to što pričaš, notorna je laž. Božić se smio slaviti, evo ja sam svjedok.“

“Dok sam bio dijete, u ono vrijeme socijalizma, moj otac je radio u policiji. U državnom poslu nije se smjelo ništa slaviti. Ni Uskrs, ni Božić, ni Bajram. To je sve bilo zabranjeno. Iz djetinjstva nemam te božićne radosti.”

Bošnjaci povlače pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Dodikov Izborni zakon RS

Bošnjaci povlače pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Dodikov Izborni zakon RS

Neko laže Čola, ti ili ja

Ovo prije koju sedmicu kaže bivši Sarajlija i nekadašnja zvijezda jugoslovenske muzike Zdravko Čolić. Pomisliće mnogi da je ovo obraćanje, ova lažna, a navodno tužna storija misao i ideja kakvog protoustaše ili četnika, a ne “našeg Čole“, kako mu tepaju od Triglava do Đevđelije.

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

E pa Zdravko, ne znam da li ti ova laž treba zarad Vučićeve nacionalne penzije u Srbiji ili se moraš dodvoriti kojekakvim kretenima iz svoje okoline, ili si, što je najgore zaista takav, tek red je da razbijemo ovu notornu laž o nekakvim zabrana u bivšoj na zemlji.

U vrijeme SFRJ se smio slaviti i Božić i Uskrs i Bajram. I porodice uglednika iz tog sistema su slavile, naravno one koje su to željele. Zabrana nije bilo!

Bursać: Milorade, Kosovo je nezavisna država, a RS ubogi entitet u BiH

Bursać: Milorade, Kosovo je nezavisna država, a RS ubogi entitet u BiH

Kako znam?

Pa najjednostavnije rečeno, ja sam iz jedne takve porodice socijalističkih uglednika, kojoj je ostavljeno na volju da slavi ili ne slavi gore narečene praznike. Pa je tako pola Bursaća slavilo i slavu i Božić i to oba Božića, a pola im je dolazilo na proslave. I da, niko nikad od njih nije rekao da mu je bilo šta zabranjeno, druže, ili gospodine Zdravko, kako se već sad krstiš. Stariji si od mene, pa bi to, posve sigurno, morao bolje i znati. 

Naravski, ova izjava, ni sam ne znam zašto si je izgovorio na Hrvatskoj televiziji ide u katalog beščašća svih onih, koji bjesomučnim lažima nastoje da pokažu, kako smo odrasli u rigidnom, totalitarnom sistemu u kome se “nešto“ nije smjelo. Ako baš misliš da je tako, pogledaj i pročitaj koliko crkava, džamija i drugih vjerskih objekata je napravio baš taj sistem. Neće biti da je pravio bogomolje i branio proslavu vjerskih praznika u isto vrijeme. A opet, popričaj sa svojim bivšim sugrađanima, Sarajlijama, možda i nešto saznaš od njih. Neku istinu, za početak. 

Neko laže, ili ti ili ja.

Ali, pustimo mene, ja sam iz stare komunističke porodice, možda i lažem, možda ste stvarno vi Čolići imali neku posebnu zabranu. Možda ste bili banovani i blokirani, šikanirani, poput Kolinde Grabar-Kitarović, koja nije imala jogurta u mrskom jugoslovenskom socijalizmu (hahaha). To ostavljam tebi i tvom PR timu ili ko te već savjetuje da ovako zaobilaziš istinu, najblaže rečeno.

Dragan Bursać se oglasio na Facebooku nakon ispadanja Srbije i otkrio pravu istinu debakla u Kataru

Dragan Bursać se oglasio na Facebooku nakon ispadanja Srbije i otkrio pravu istinu debakla u Kataru

Tajna babe Čoluše

Ima tu nešto drugo, kažu da je u Ravnom Topolovcu kod Zrenjanina živjela neka tvoja baka, Čoluša su je zvali u selu. Pa ti što mi to kažu, kažu da su baš kod te predivne bake Čoluše išli i na slavu i na Božić. Kod tvoje rodice. 

Kako je moguće da je ta, eto tvoja baka slavila Božić, a svim ostalim Čolićima je bilo zabranjeno da slave? Ili je ona to radila ilegalno i kradomice? A opet, kako je krila, kad su joj svi dolazili? Ili ste vi sarajevski Čolići bili pod određenom prismotrom? Ili vas je otac obmanjivao? Ili...

Da skratim, ne vjerujem da je išta od svega ovoga, moj Čola, tačno. Prije će biti da si se ti uzglobio u novi sistem i onda da bi opstao i ostao, počeo si napljuvavati stari, pa sve jednako u tom napljuvavanju ne odvajaš istinu od laži, ne odvajaš zbilju od izmišljotine.

Blago Sarajevu…

Ili kako reče, nakon svega, jedan čovjek na Twitteru, za Čolu i ostale bivše Sarajlije:

“Blago Sarajevu... Sve im budale otišle za Beograd. I Nele Karajlić, i Čolić, i Bregović, i Kusturica....“

I zaista, da li je moguće nakon svega povjerovati i tebi i tvojim pjesmama, ako tako razmišljaš o jednom vremenu koje te je odgojilo, formiralo i u koje je, slobodama hvala, od tebe napravilo zvijezdu, možda i najveću u bivšoj na zemlji.

Dragan Bursać povodom smrti glumca Davora Janjića: 'Putuj u ljepša prostranstva, dobri moj!'

Dragan Bursać povodom smrti glumca Davora Janjića: 'Putuj u ljepša prostranstva, dobri moj!'

I nekako je od onog Čole, koji je žario i palio velikom Jugoslavijom ostala samo sijena, ostala je tek baba Čoluša, da svjedoči o jednoj zemlji i da kaže, unuče moje, to što pričaš, notorna je laž, evo ja sam svjedok.

A svima vama, pa i tebi Čola sretni blagdani koji su se mogli i smjeli slaviti, kako nekad, tako i danas.

Čolinu izjavu o Božiću možete pogledati od 8:15 minuta:

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije