Dragan Bursać: Deveti januar, Schmidt kukavički šuti, a Dodik se smije!

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Deveti januar, Schmidt kukavički šuti, a Dodik se smije!
Foto: Kolaž / Milorad Dodik, Dragan Bursać

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

“Očekivati od Schmidta kome je deveti januar “narodno slavlje“ da ukine isti skaradni i lažni četnički praznik je suludo, naivno i nezrelo. A istina je, neustavni i lažni praznik neće biti obilježen kao prošle godine, ove godine će biti još veće četničko slavlje.“

Prošle godine je uprkos silnim najavama zabrane održana bizarna četnička parada kojom je obilježen neustavni dan entiteta Republika Srpska.

Uživo: Izrael i Jordan ponovo otvorili zračni prostor nakon iranskih napada

Uživo: Izrael i Jordan ponovo otvorili zračni prostor nakon iranskih napada

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

Naravno da je riječ o jednoj vrsti performerske putinističke tragikomedije za novce poreskih obveznika, ali opet ona je u simboličkom smislu predstavljala (još jednu) pobjedu Milorada Dodika nad anemičnim, neuvjerljivim i poprilično smušenim visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Milorad Dodik nakon sastanka u Banjoj Luci najavio paradu i prijeti: 'RS će proslaviti 9. januar'

Milorad Dodik nakon sastanka u Banjoj Luci najavio paradu i prijeti: 'RS će proslaviti 9. januar'

Godina prođe, 9. januar nikako

Tada je nakon šamarčine koju je dobio iz Banjaluke, Schmidt izjavio onako zajapurenih obraza kako se 2024. u Banjaluci u tom i takvom obimu NEĆE održati Dodikov četnički karneval.

Citiram:

“Rekao sam da tamo ništa nemaju tražiti službenici iz državne službe i zbog toga polazim od pretpostavke da će se brižljivo analizirati i provjeriti sve šta se tamo dešavalo. Sada se moramo odmaći od 9. januara 2023. i gledati u budućnost. Treba reći da se 9. januar 2024. u tom okviru i tako neće dogoditi. Dakle, mogu se slaviti i državni i praznici entiteta, ali to se može raditi na drugi način i nikome zbog toga neće pasti kruna s glave".

E moj Schmidte, nesrećo jedna!

Godina prođe dok si rekao “anšlus“ i evo nas sad pred novim izazovom, da ne kažem tvojom brukom.

Dragan Bursać: 'E, sad ti Mile može doći kraj'

Dragan Bursać: 'E, sad ti Mile može doći kraj'

Neće biti kao 2023, biće još veće

Prvo, u pravu si visoki predstavniče, sasvim sigurno se neće 9. januar 2024. obilježiti u okvirima iz 2023. Biće to mnogo, mnogo veća parada, da ne kažem raskošnija, jer se za četnički kič ne može reći da je raskoš, ali ste shvatili poentu.

A da nisu u pitanju isprazne riječi autora ovih redova, svjedoči i budžet koji je izdvojila RS, čitaj Milorad Dodik za svoj inatni praznik. Naime, specijalni Odbor za proslavu devetog januara ( da i to postoji) je za namjene četničke žurke odvojio 650.000 KM. Mašala. Ako znamo da je budžet za kulturu manjeg BiH entiteta 150 hiljada marka, znači da je Dodiku i ekipi skoro pet puta draži pir na kome će se slaviti ratni zločinci od neke tamo bijedne kulture.

A to samo svi znali da je Dodiku baš, baš stalo da i ove godine još jednom nokautira visokog predstavnika. A kad smo kod ekipe, evo još jedne prilike da Christian Schmidt sam pokusa svoje riječi: naime, vidite kako je on najavio da državni službenici “nemaju šta tražiti“ na tom skupu? Evo ja vas uvjeravam da će Nenad Nešić prvi čovjek BiH policije i ministar sigurnosti biti u prvom redu nadomak Dodika. Ako on nije državni službenik, onda Schmidt nije visoki predstavnik, je l' tako?!

I na koncu, treba kazati i da je sam visoki - ako je visoki predstavnik duboko svjestan da sa svojim sadašnjim ingerencijama i ekipom oko sebe, na veliku žalost svih građana BiH može samo pod prozor pljunuti Dodiku i četničkoj ekipici.

Dragan Bursać: Prigožinovo ubistvo je Putinova opomena svim ruskim pudlicama na Balkanu!

Dragan Bursać: Prigožinovo ubistvo je Putinova opomena svim ruskim pudlicama na Balkanu!

Kad neustavni praznik postane “narodno slavlje“

Tako je taj navodni ultimativni autoritet kazao gostujući nedavno na jednoj od BiH televizija citiram:

“Ako entitet RS želi da napravi narodno slavlje-divno. Ako je to 9. Januar, onda će to biti 9. Januar. Ali ako je to slavlje koje pravi razdor onda je to u suprotnosti sa Ustavnim sudom!”

Dobro ste pročitali!

Kako se čini, sam visoki predstavnik je reterirao, da ne kažem aterirao i već sad najavljuje da veselje može, ali eto da ne vrijeđa druge. To što je razlog, uzrok, struktura, dan i način tog veselja suštinsko vrijeđanje ne samo žrtava, nego i svakog normalnog čovjeka, čini se da ne pogađa ne samo Dodika nego ni visokog predstavnika.

Jer da ga pogađa zabranio bi nešto što je nelegalno i neustavno, nešto što u svojim korijenima krije zlo koje je dovelo do genocida, a ne bi govorio da je to, pazite sad-divno narodno veselje!

Ako je divno, onda se i ti Schmidte pojavi kod Dodika ne bini, nemoj nas zajebavati više!

I na koncu, ako ovoj rupi ima kraja i konca, podsjetio bih vas da je Schmidt u decembru kazao da je proslava neustavnog praznika 9. januara kao "Dana Republike Srpske" jasan i direktan propust u provedbi konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i odluka visokog predstavnika od 1. jula 2023.

Dragan Bursać: Vučićev privatni grobovlasnik Kolja Pejaković!

Dragan Bursać: Vučićev privatni grobovlasnik Kolja Pejaković!

Christiane, kako bih ti rekao, Milorad Dodik je ima tome skoro godinu dana, suspendovao i ustav i zakone BiH na pola državne teritorije, tebe proglasio turistom i personom non grata, pa mu ne fali ni dlaka s glave. I ne samo da mu ne fali, nego je kao lice sa američke crne liste postao najposjećeniji i najaktivniji političar u BiH kome na noge dolaze isti oni koji su ga postavili na tu crnu listu.

Dakle, Christiane, ima kod nas izreka, iz prazne puške se ne puca. A kako mi se čini tebi su oduzeli i municiju, i pušku, i plastični pištolj, i praćku, i gumicu, i olovku.

Pa je najgluplje to možeš raditi u ovom trenutku je da daješ lažna obećanja o pravnoj državi koju ne da nisu u stanju ispoštovati nego ti se ionako nepostojeći ugled survao negdje između Milinih pantalona i Nešićeve nogavice.

Volio bih da me demantuješ, šta da demantuješ, volio bih da ukineš sramnu četničku paradu, ali kako mi se čini, ni ove godine ništa od tog civilizacijskog čina.

P. S.

Znam da će biti onih koji će pitati, a šta je sa ostatkom BiH političke scene, zašto oni ne urade nešto po tom pitanju? A vidite, ne mogu očekivati od Dodikovih koalicionih partnera na državnom nivou da sabotiraju svog capa di tutti capa.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije