Dragan Bursać: Da li bi Hrvatska priznala odcijepljenu Dodikovu Republiku Srpsku?

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Da li bi Hrvatska priznala odcijepljenu Dodikovu Republiku Srpsku?
Foto: EPA / Zoran Milanović i Milorad Dodik

"Dodik i pominje Herceg-Bosnu, znajući koliko su i Plenković i Milanović slabi na ovu priču. Jer nema te sile koja bi zaustavila Hrvatsku da prizna čak i Republiku Srpsku kao nezavisnu državu, ako joj neko zauzvrat ponudi Herceg-Bosnu kao entitet i kao budući pridruženi dio teritorije hrvatske države."

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

Pitanje iz naslova nije retoričko nego geostrateško balkansko pitanje. Naime, Milorad Dodik je u kontroverznom intervjuu hrvatskom Nacionalu, između ostalog kazao i ovo:

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

"Čim Republika Srpska proglasi nezavisnost, priznaće nas 15 zemalja, a Hrvatska će čekati pa će nas poslije priznati."

Da li Dodik samo lupeta?

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

E sad, svi zajedno možemo kazati da Dodik poslovično lupeta, ne bi li se zadržao u fokusu javnosti i da je to lupetanje posve uobičajena stvar za laktaškog seoskog baju.

Opasne tvrdnje Milorada Dodika: 'Kad proglasimo nezavisnost, priznat će nas 15 zemalja'

Opasne tvrdnje Milorada Dodika: 'Kad proglasimo nezavisnost, priznat će nas 15 zemalja'

Drugi bi dodali da je od tih hipotetičkih 15 zemalja makar njih 10 i samo nepriznato od bilo koga i da je riječ o mahom proruskim pobunjenim teritorijama koje priznaje jedino Moskva i Putinova imperija.

A u toj Moskvi, preciznije u toj Putinovoj imperiji leži zec, da ne kažem vrag.

Tako Dodik otvoreno kaže da za odcjepljenje neće tražiti mišljenje ni hrvatskog premijera Andreja Plenkovića ni predsjednika Zorana Milanovića, ali da će Hrvatska prihvatiti novu realnost te da bi za Hrvatsku bilo najbolje da se formira Herceg-Bosna.

Realnost je mrak

A šta nam govori nova realnost? Nova realnost kazuje da se unipolarni svijet sa jednom silom i sa UN-om iza volšebno raspao, koliko god to neko ne želio da vidi. Ta realnost nam govori da će se Amerika okrenuti sebi pod naletom predsjedničkih izbora 2024. sa jedne strane i bliskoistočnog i ukrajinskog gliba sa druge strane. Ta realnost nam govori da populista [Donald] Trump nikad bolje nije kotirao u USA i da će po sadašnjim statistikama i predviđanjima, ako se (legalno) kandiduje uzeti američke izbore. Ta realnost nam kazuje, a i iskustvo potvrđuje da će se u tom slučaju Amerika sa svojim vojnim i finansijskim donacijama povući iz Ukrajine tjerajući Zelenskog da potpiše bilo kakav mir-naravno na štetu svoje načete domovine.

Zašto Dodik ima potez viška?

I u konačnici, ta realnost ni najmanje nije povoljna za jedinstvenu i nedjeljivu, građansku Bosnu i Hercegovinu, pa bi bilo dobro da se svi probudimo, umjesto što stalno gledamo Dodika kako vuče prvi potez.

Dragan Bursać
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Dragan Bursać

A, Dodik je svjestan da bi u takvoj-budućoj realnosti ne samo bio oslobođen sankcija i ne samo skrajnut, nego bi opet postao poželjan vanjskopolitički igrač u regionu i neki novi-stari "dašak svježeg vjetra". Što se tiče unutrašnje politike, Trojka je koalirajući s Dodikom, već dala vještačko disanje ovom tiraninu i omogućila mu da umjesto nokauta samo sa blagim nokdaunom nastavi po svome.

A to "njegovo" je maksimalno involviranje HDZ-a Bosne i Hercegovine i njegovog jarana Dragana Čovića u kreiranje trećeg entiteta, mračne Herceg- Bosne.

Ne vjerujete?

Pa, pogledajte malo oko sebe! I da budemo realni, da se više ne lažemo, treći entitet de facto postoji na terenu, kolikog god vi odrečno klimali glavom. Neum i gradovi Zapadne Hercegovine su sličniji Sinju, Imotskom i Dalmatinskoj zagori od bilo kakvog BiH grada.

Zato Dodik i pominje Herceg-Bosnu, znajući koliko su i Plenković i Milanović slabi na ovu priču. Jer nema te sile koja bi zaustavila Hrvatsku da prizna čak i Republiku Srpsku kao nezavisnu državu, ako joj neko zauzvrat ponudi Herceg-Bosnu kao entitet i kao budući pridruženi dio teritorije hrvatske države.

Građanska BiH spava mrtvim snom

Vremena su mračna, smutna, prokleta i ova vremena na rubu svjetskog rata otvaraju priče koje su do prije samo pola godine bile nezamislive. A to znači potpuni preustroj ne samo državnih granica, nego i čitavih država i dijelova kontinenata.

I toga je Milorad Dodik itekako svjestan i u kontekstu današnje geostrategije njegova priča dobija mračan i paklen smisao.

Nova sramotna izjava: Milorad Dodik opet sanja 'srpski svet'

Nova sramotna izjava: Milorad Dodik opet sanja 'srpski svet'

Na žalost, ona progresivna strana, koja je makar na papiru za jedinstvenu, cjelovitu, nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu ili spava debelim zimski snom ili je uljuljkana u narative deset ili više godina stare, po kojima će doći "Uncle Joe", lupiti šakom o sto i srediti stvar.

A neće!

Najjednostavnije kazano, Amerikanci su se zabavili o svojoj muci i Bosne i Hercegovine se više ne sjećaju niti kad ih Bono Vox napomene.

Kažem domaće, građanske snage bi trebale raditi na unutrašnjim mehanizmima koji će prevenirati svaki pokušaj odcijepljena i disolucije dijelova zemlje. Umjesto toga one ili spavaju ili se bave rijaliti efemernostima koje nikome nisu pomogle. Ili u se u trećem, najgorem slučaju bave rektalnim alpinizmom po šupljinama OHR-a i visokog predstavnika, a koji je svojim odlukama prvo izjednačio čitav jedan narod-hrvatski sa HDZ-om, a potom aparthejd-zakonom omogućio da se naslute obrisi vampira od tvorevine Herceg-Bosne.

Pa je onda, paradoksalno, onaj koji nominalno najviše kritikuje Dodika, visoki predstavnik Christian Schmidt zapravo svojim odlukama omogućio od Dodik zaziva samostalnu RS u sklopu srpskog sveta i da predlaže novu Herceg-Bosnu, čedo UZP-a i da se još na to sve nada priznanju RS-a kao samostalne države od strane Hrvatske.

I zato se nemojte čuditi Dodiku, jer bi se svi zajedno mogli probuditi u Bosni i Hercegovini od 25 posto sadašnje teritorije omeđenoj Velikom Srbijom i Velikom Hrvatskom. Ako se ne probudimo na vrijeme, baš bi nam se to moglo dogoditi.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije