Dragan Bursać: Četnik Živković uz blagoslov Srbije slušao Putina iz prvih redova

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Četnik Živković uz blagoslov Srbije slušao Putina iz prvih redova
Foto: PrtScr / Radiosarajevo.ba / Dragan Bursać o četnicima, Srbiji i Rusiji

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

"Nečovjek koji je u Srbiji trebao biti osuđen i za ratne zločine u Ukrajini i za ilegalno učešće na stranim ratištima, pojavljuje se u emisiji novinarskog šljama Milomira Marića slobodan kao ptica. Pa je umjesto preporučene robije tako završio kod Putina u prvim redovima."

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba 

Komšić u UN-u: "Surova je istina, sviđalo se to nekome ili ne, da je u Srebrenici počinjen genocid"

Komšić u UN-u: "Surova je istina, sviđalo se to nekome ili ne, da je u Srebrenici počinjen genocid"

Pročitali ste to sigurno, kako je izvjesni Bratislav Živković bio u publici u Moskvi i iz prvih redova slušao govor kremaljskog tiranina Vladimira Putina. Onda ste sigurno saznali da je taj narečeni Živković, četnik u najbukvalnijem smislu, jer je na čelu Četničkog pokreta Srbije. Dakle, komandant četnički.

Život četnika Živkovića prije zvanične agresije na Ukrajinu

Još ste mogli saznati da je izvjesni Živković i pod istragom države Ukrajine, preciznije Generalnog tužilaštva Ukrajine zbog učešća u napadima na ukrajinske snage u Donjecku i Lugansku na strani proruskih separatista i to još tamo od 2014. godine. Prema tome, bit će optužen kao ratni zločinac. 

Što će kazati da Živković nije tek  "izvjesni" i nije nikakav anonimus nego terorista koji se već devet godina bori na strani ruskih terorističkih jedinica u Ukrajini od Luhanjska, Donjecka do samog Krima. Tada su, a po svjedočenju samog četničkog komandanta Živkovića silni borci iz Srbije s turističkim vizama dolazili da se bore na strani Rusije. Nekažnjeno naravno. 

Četnički komandant u prvim redovima na Putinovom govoru: Nudio 200 eura za borbu na strani Rusa

Četnički komandant u prvim redovima na Putinovom govoru: Nudio 200 eura za borbu na strani Rusa

O kaznama, odnosno o nedostatku kazni nešto kasnije. 

Tek, četnik Živković je 2018, dakle debele četiri godine nakon početka svoje terorističke avanture uhapšen u Srbiji. Optužba? Sumnja da je organizovano učestvovao u ratu u inostranstvu. Određen mu je pritvor u trajanju od 48 sati i tu se negdje gubi i pravda i Živković. Jer tada stupa na snagu to čuveno srbijansko pravosuđe. Tužilaštvo je tako u aprilu 2019. obustavilo istragu koja se vodila protiv njega. Dakle, budimo jasni, protiv Živkovića, koji je po sopstvenom priznanju aktivni pas rata-terorista NIKADA nije vođen postupak ni za organizovanje, ni za učešće u sukobima na stranim ratištima. Ovo je zakonski moguće isključivo ako Srbija tretira Luhanjsk, Donjeck i Krim kao dio svoje teritorije ili ako misli da je rat na strani ruskih plaćenika normalna stvar. Treće nema. 

Tek da se zna, trebao je Živković dobiti i to po zakonu Srbije od dvije do deset godina robije

I ponavljam, ništa od toga, jer se Srbija i ovaj put pokazala, prvo kao sigurna kuća za ratne zločince, a odmah potom i kao regrutacioni centar za slanje dobrovoljaca na ukrajinska ratišta na strani ruskih okupatora. Nekažnjeno dabome. 

Treba kazati, a to potkrepljuje ovu moju tezu da je - kako prenosi RSE - Viši sud u Beogradu donio čak 28 osuđujućih preuda protiv državljana Srbije koji su još tada učestvovali u ratu u Ukrajini, od kojih je 26 pravosnažnih na osnovu priznanja krivice i nagodbe s Tužilaštvom. A rezultat? Pa protiv samo četiri učesnika izrečene su zatvorske kazne, dok je ostalima izrečena uslovna kazna. 

A, uslovno slobodan i faktički potpuno slobodan je bio i komandant četnika Bratislav Živković, pa se polako vraćamo na njega kao slobodnog čovjeka. 

Šta se u međuvremenu dešavalo sa četnikom Živkovićem ostaje nepoznanica zvaničnoj državi Srbiji. Ali o njemu možemo saznati sve - pa od njega samog. Nekažnjenog, govorljivog i slobodnog. 

Policija otkrila ko se krije iza uznemirujuće FB stranice sa četničkim sadržajem

Policija otkrila ko se krije iza uznemirujuće FB stranice sa četničkim sadržajem

Živković za vrijeme zvanične agresije na Ukrajinu 

Informacija o Živkoviću se nakon ove srbijanske epizode puštanja teroriste na slobodu pojavila 2022. godine kada se govorilo o tome da je on teško ranjen te da je prebačen na liječenje u Moskvu. Da je to istina svjedoči i sam Živković, a  pokazuje i najnovija fotografija na kojoj se on vidi kako sa štakama iz prvih redova sluša obraćanje diktatora Putina. 

I sad idemo na stvar!

Koliko god bile putinofilske vlasti u Srbiji ipak su 25. februara 2022. usvojile zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost o ratu u Ukrajini u kojima, između ostalog,  piše da će država spriječiti učešće građana Srbije u sukobima u Ukrajini, kao i da će svi "dobrovoljci" koji se uključe u taj konflikt, biti sankcionisani. 

Dobro pogledajte datum. To je samo dan nakon početka ruske agresije na Ukrajinu

A onda se 3. marta, prošle godine, dakle u toku najžešće agresije na Ukrajinu volšebno pojavljuje Bratislav Živković i to na TV Happy kod Milomira Marića kao svojevrstan vojni analitičar. Dakle, čovjek koji je u Srbiji trebao biti iza rešetaka, koji je trebao biti optužen i osuđen i za ratne zločine u Ukrajini i za ilegalno učešće na stranim ratištima, pojavljuje se u najgledanijoj emisiji novinarskog šljama Milomira Marića slobodan kao ptica. 

A, to je bilo prije godinu dana. 

I da li je kažnjen? I da li je država Srbija postupila po vlastitom preporukama i zaključcima 25. februara? 

Njegova sadašnja fotografija iz Moskve, govori nam više od hiljada riječi. Živković je slobodan kao ptica, a po sopstvenom priznanju, treba mu vjerovati, dobitnik je i nekakvog Putinovog odlikovanja. 

I to je Srbija danas, kao uostalom i svih ovih decenija - slobodna kuća za ratne zločince i distributivni i logistički centar za nove teroriste. 

Uostalom, nemojte zaboraviti da je i teroristička skupina Wagner raspisala svojevrstan konkurs za popunjavanje svog ljudstva dobrovoljcima iz Srbije i da je otvorila (u jednom momentu) i svoju franšizu u Srbiji.

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/nsrs-zastupnik-sds-a-zatrazio-da-se-cetnici-tretiraju-kao-partizani-u-muzeju-bitke-na-sutjesci/483461[/related]  

I onda zvuči licemjerno kad Srbiji, makar nominalno stižu obavještenja iz Amerike i Evropske Unije da se treba priključiti sankcijama protiv Rusije. Jer u realnosti, niti vlast radi nešto po tom pitanju niti ima bilo kakvih pomaka, osim u rikverc.  

A, svaki dan na društvenim mrežama osvane neko novo lice iz Srbije na ukrajinskom ratištu u terorističkim jedinicama, ili kao u slučaju četnika Bratislava Živkovića u prvim redovima do Putina. 

Ali, najporaznije je što će taj isti terorista u Srbiji biti slavljen kao heroj i što bi mnogi sve dali što imaju da su umjesto njega bili tako blizu ruskog zlotvora Putina. 

Eto to je sva istina.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije