Dr. Emir Hadžikadunić: Politika reciprociteta kao najbolji odgovor Hrvatskoj

2
Radiosarajevo.ba
Dr. Emir Hadžikadunić: Politika reciprociteta kao najbolji odgovor Hrvatskoj
Foto: Privatni album / Prof. dr. Emir Hadžikadunić

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Postoji samo jedna vanjskopolitička mjera koju država Bosna i Hercegovina, makar njen patriotski blok, ako takav blok uopće postoji, može primijeniti kao odgovor na nepoštivanje institucija BiH od strane premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

Piše: Prof. dr. Dr. Emir Hadžikadunić, za Radiosarajevo.ba*

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Nije u pitanju nikakva galama, prosvjedi političara, uglednika ili analitičara. U pitanju je politika reciprociteta. Ponašanje člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića ima ključnu ulogu u tome.

Reciprocitet u kontekstu vanjske politike jedne zemlje odnosi se na princip uzajamnosti ili međusobnosti u odnosima s drugim zemljama.

Šta bi trebao uraditi Bećirović

Ovaj princip podrazumijeva da će jedna zemlja reagirati na postupke druge zemlje na način koji odražava tretman koji je primila od te druge zemlje. Ideja reciprociteta temelji se na ravnoteži i pravičnosti u međunarodnim odnosima.

Reciprocitet je sastavni dio vanjske politike BiH. Između ostalog, vanjska politika BiH se bazira na principu „ravnopravnosti“.

Vanjska politika Bosne i Hercegovine „zastupa, uvažava i poštuje načela ustavnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i vladavine prava u svim aspektima odnosa s međunarodnim partnerima, uz poštovanje obostranih interesa.“

Ekskluzivno | Komšić o potezu Plenkovića: Sila neće proći!

Ekskluzivno | Komšić o potezu Plenkovića: Sila neće proći!

U tom smislu, ako službena Hrvatska ignorira institucije Bosne i Hercegovine, onda makar druga dvojica članova Predsjedništva BiH trebaju ignorirati premijera Andreja Plenkovića.

Politika reciprociteta, zapravo, nalaže da član Predsjedništva BiH Denis Bećirović ignorira premijera Plenkovića ili predsjednika Zorana Milanovića sve dok oni ignoriraju drugog člana Predsjedništva BiH!

Time će najbolje pokazati svoj državotvorni karakter kojeg voli isticati. Alternativa je ovisnički odnos naspram Hrvatske. Alternativa je podanički odnos Bosne i Hercegovine. Hrvatska mora znati da BiH nije njen podanik.

Hrvatska jeste važan susjed za BiH, ali po cijenu vlastitog nepoštivanja nije nužno najvažniji. Pogotovo nije najvažniji ako njena velikodržavna politika romantičarskog i nostalgičnog nacionalizma postaja sve jača.

BiH može i treba graditi politiku regionalne saradnje mimo Hrvatske dok se Hrvatska ponaša kako se ponaša. Na koncu, Hrvatska je također podređena gravitacionom polju evropskog ili euroatlanskog sistema. Neka principi i vrijednosti tog sistema budu mjera za Hrvatsku, kao što su mjera za Bosnu i Hercegovinu.

Ekskluzivno | Komšić o potezu Plenkovića: Sila neće proći!

Ekskluzivno | Komšić o potezu Plenkovića: Sila neće proći!

Bosna i Hercegovina ima alternativu

Ovakva politika reciprociteta je korisna kao sredstvo za održavanje jednakosti i uzajamnog poštovanja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Međutim, može služiti kao instrument za poticanje saradnje sa Hrvatskom na bazi međusobnog uvažavanja i poštivanja. Ako i kada shvati da Hrvatska nije Bogom dana, da Bosna Hercegovina ima alternativnu regionalnu saradnju, službena Hrvatska će dva puta razmisliti hoće li ignorirati šefa države BiH.

Diplomatski skandal: Von der Leyen i Rutte stigli u Predsjedništvo BiH bez Andreja Plenkovića

Diplomatski skandal: Von der Leyen i Rutte stigli u Predsjedništvo BiH bez Andreja Plenkovića

Ovdje želim naglasiti da jedan od članova Predsjedništva kao politički pojedinac nije bitan, ali je važan kao nominalni član i u konkretnom slučaju šef države koji predsjedava kolektivnim Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, izabran glasovima građana Federacije BiH, po istim onim pravilima po kojima je izabran kandidat HDZ-a na nekim prethodnim izborima.

Ova pravila su važeća dok se ne donesu drugačija, ona koja treba usaglasiti sa principima i praksom Evropske Unije, izraženim kroz presude Evropskog suda za ljudska prava.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije