Dalal: Moramo podići glas i skrenuti pažnju na ono što se i dalje dešava

Radiosarajevo.ba
Dalal: Moramo podići glas i skrenuti pažnju na ono što se i dalje dešava
/ Eurovision.tv
Pjevačica Dalal Midhat Talakić, koja je bila dio ovogodišnjeg izvođačkog tima Bosne i Hercegovine na Eurosongu, obratila se fanovima putem Facebooka. 

U kratkom tekstu osvrće se na činjenicu da smo kroz trominutnu pjesmu prikazali problem izbjeglica u Evropi, propitali toleranciju i tematizirali diskriminaciju i isključenost. Spomenula je, takođe, i činjenicu da je kompletan iznos našeg učešća, kao i troškove prijenosa obezbijedio izvođački tim putem sponzora, te da nije potrošena ni jedna budžetska marka.

U rubrici Ja mislim, njen post prenosimo u cijelosti:    

Piše: Dalal Midhat Talakić, pjevačica, predstavnica BiH na Eurosongu 2016. 

Naš posao nije samo pjevanje, pisanje pjesama ili muziciranje, naše glave ne služe samo za nove modne stilove, mi moramo podići glas i skrenuti pažnju na ono što se desilo nama a i dalje se dešava.

Nas nisu ogradili bodljikavom žicom ali jesu zidovima predrasuda jer dolazimo iz Bosne i Hercegovine.

Taj osjećaj sam imala sa 11 godina kada sam protjerana iz svoga doma.

Taj osjećaj je cijeli život imao moj otac jer je druge boje kože.

Taj osjećaj imam i danas kada me odvoje na aerodromu zbog pasoša ili boje moje kože, vjere, imena.

Taj osjećaj imaju svi koji se vole a ne smiju, koji su drugačiji od zadatih idealnih kriterija, koji nose bradu jer je to u modi u cijeloj Evropi ali samo mi ne smijemo jer će nas nazivati raznim imenima.

Jer dolazimo iz BiH. Jer naša zemlja, nažalost ima takav image u svijetu.

Hvala švedskom SVT-u koji je kao glavnu vijest objavio da je napokon jedna zemlja, kroz nastup na Eurosongu, stisnula zube i rekla svoje mišljenje o trenutnoj krizi, ali i prijašnjim krizama koje je Evropa mogla spriječiti. Ta zemlja se zove Bosna i Hercegovina.

S ponosom sam dio tog tima koji je ove godine, bez ikakve podrške države, bez ijednog budžetskog dinara, sam nasao komercijalne sponzore i uložio svoj novac da obezbijedi učešće nače zemlje na Eurosongu a zatim i plati prenos, da bi vi, nasi dragi Bosanci i Hercegovci na nasoj drzavnoj televiziji mogli pratiti sve tri noći ovogodišnjeg Eurosonga. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije