Bursać: Biće Bosne hiljadu godina nakon tebe Milorade!

Radiosarajevo.ba
Bursać: Biće Bosne hiljadu godina nakon tebe Milorade!
Foto: Radiosarajevo / FB / Dragan Bursać / Milorad Dodik i Dragan Bursać

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

“Reče Dodik da se čeka kraj BiH. Da ti kažem, Milorade, postojala je Bosna i Hercegovina hiljadu godina prije tebe i postojaće još najmanje hiljadu godina poslije tebe. I moja Banjaluka i tvoji Laktaši su u Bosni i Hercegovini. Kao što si ti, na radost ili žalost svih nas, samo Bosanac u toj istoj Bosni i Hercegovini.“

Piše: Dragan Bursać za Radiosarajevo.ba

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

“Vjerovatno svi primjećuju da je to kraj ove zemlje (BiH). Samo se još čeka da se proglasi taj kraj. Da li će to biti sada, za 5-10 godina, to nije važno” kazao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon što je BiH prihvatila poziv Ukrajine da učestvuje na samitu Krimske platforme.

Dodikovi (v)lažni snovi i uloga naroda 

Naravno, nije ovo ni prvi ni posljednji put da Milorad Dodik osporava državnost i da želi smrt zemlje na čijem je čelu makar formalno i još više, od čijih građana živi i dobija mrsnu platu za svoj nerad u subverzije. Pa je Milorad Dodik jedan od rijetkih svjetskih (para)državnika koga zemlja hrani da je ujeda za ruku gotovo doslovno.

Ovo posljednje ništenje i zazivanje kraja BiH napravljeno je u sklopu predizborne kampanje u kojoj se Dodik pozicionirao kao ultranacionalista, secesionista i putinista - što i jeste - dok osporava ostatku zemlje da se svrsta među civilizovani svijet i podrži Ukrajinu u svojoj borbi protiv ruskih okupatorskih agresora.

Za one koji ne znaju, Krimska platforma okupila je veliki broj predsjednika država, premijera, ministara i ostalih evropskih i međunarodnih zvaničnika.

U zvaničnom saopštenju stoji i ovo:

“Kroz inicijativu Krimske platforme, između ostalog, osuđuje se i poziva Rusija da prekine vojnu agresiju na Ukrajinu, poštuje međunarodno i humanitarno pravo, kao i prava manjina, ali i oslobodi Krim i povrati ga pod okrilje Ukrajine”

A zna se da Dodik sakuplja političke poene čekajući u diktatorskom redu da se fotografiše sa Putinom, dakle djeluje direktno protiv i civilizovanog svijeta i Platforme i Ukrajine ali i Bosne i Hercegovine. No, nije sve do Dodika, ako znate da se politički poeni sakupljaju fotografisanjem sa tiraninom Putinom, onda je ponešto i do naroda koji glasa za tako sumanutog čovjeka i njegovu politiku. 

A šta je sa narodom, to je već pitanje za socijalne psihologe, neuropsihijatre i ljude koji se bave mentalnim zdravljem kao takvim. Dao bih kroki dijagnozu: ovo posljedica velikosrpskog medijskog, političkog, vjerskog i kvazinaučnog ispiranja mozga srpskog naroda koje traje najmanje dva vijeka. U toj mitomaniji koju podržava i Crkva Srbije, srpski narod je najstariji, najveći, najljepši, sa najslavnijom istorijom, a okolni narodi ili ne postoje ili su derivati srpskog naroda ili su smrtni neprijatelji istom. 

Pa je onda posve jednostavo za shvatiti kako to da se taj narod sa svojim diktatorima Vučićem i Dodikom svrstava nepogrešivo na stranu povijesnih luzera, sjecikesa i ološa koji vodi zavojevačke ratove. Onda je jasno da baš narod bira na stranu onih koji bi velikom ratom nekako oslobodili taj narod i dali mu izmišljeni sjaj, a sve da se opravdaju silni zavojevački ratovi i porazi, koji su se desili u ime srpstva u zadnje tri decenije. E zato nastaje potreba za Putinom i sličnim diktatorskim njuškama. 

Kako je dio NGO sektora završio na istoj strani sa Dodikom?

Ali vratimo se Dodiku.

Zamislite da se samo Milorad Dodik pita i da samo Milorad Dodik ima pravo da odlučuje šta će se raditi u BiH i šta će biti sa BiH?

E onda BiH ne bi učestvovala na Krimskoj platformi, koju čini kor civilizovanog svijeta sa Ukrajinom. Onda Šefik Dažeferović kao član Predsjedništva BiH ne bi mogao otići da se sastane sa ljudima iz tog civilizovanog svijeta. I na koncu, kako vidimo po Dodikovoj izjavi, onda ne bi bilo Bosne i Hercegovine. I to je Dodikova agenda, tu nema dileme.

Ali i ma nešto gore. 

Najveći problem je što Dodikov stav, glede rata u Ukrajini dijele putinovski NGO-ovci, pripejd ljevičari i lokalni anti NATO srednjičari, a koji bitno kroje javno mnijenje. Pa se ona paradoksalno na istoj ideološkoj strani našao putinista Dodik i silni NGO putinisti po BiH i regionu, a kojima bi baš Dodik po uzoru na Putina zabranio i rad i bivstvovanje kao takvo. I dok je opredjeljenje Dodika razumljivo, postavlja se pitanje koji to štokholmski sindromi gone tzv. ljevičare da se pridruže Dodiku i da se bore, makar idološki uz četnike za Putina i Rusiju? Pa riječ je o idiotima, koji su umislili da su korisni idioti i da u svom staljinizmu mogu nekako da udare šamar slobodnom dijelu svijeta. To što jedu kruh kupljen u dolarima ili eurima iz tog slobodnog svijeta, tim gore i za njih i za nas.

Biće Bosne mimo svih vas

Ali za BiH ne birnite, postoji nešto što se zove Ljudski duh Bosanaca i Hercegovaca, koji je preživio hiljadu godina i koji će živjeti još najmanje hiljadu godina. Postojala je, Miloarde, Bosna i Hercegovina hiljadu godina prije tebe i postojaće još najmanje hiljadu godina poslije tebe. A tvoji planovi o njenom nestanku jednaki su i ustaškim i četničkim i svim zavojevačkim, koji se nisu ostvarili. Jer i moja Banjaluka, i tvoji Laktaši su u Bosni i Hercegovini. Kao što si ti, na radost ili žalost svih nas Bosanac u toj istoj Bosni i Hercegovini.

Bila je prkosna od sna i ostaće kristalna za vječnost, a ti si samo prolazni crni oblačić, koji će nestati u kapljici vremena.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije