Armina Čerkić: Važnost romantičnih izlazaka u braku

Radiosarajevo.ba
Armina Čerkić: Važnost romantičnih izlazaka u braku

Osobe koje imaju izvrsne partnerske odnose i brakove, imaju ih namjerno. Ovi parovi svjesno odlučuju kako će unaprijediti zajednički odnos. Uspješan partnerski odnos se ne dešava "sam od sebe". Potrebno je uložiti trud.

Piše: Armina Čerkić dipl. psihologinja i porodična psihoterapeutica, ICI Life Coach za Radiosarajevo.ba.

Nakon godina provedenih u partnerskom odnosu, vrlo je jednostavno zadržati se u ugodnoj rutini koja je postala predvidljiva i bez iznenađenja. To je jako dobar osjećaj. Život je svakako dovoljno nepredvidljiv i stresan da nam je svima potrebna ta mirna i predvidljiva luka. Ipak, svakodnevni poslovi i obaveze često uključuju i rutinu koja nije neophodno u funkciji jačanja partnerskog odnosa. Ne možemo reći da je pranje partnerovog veša ili usisavanje dnevnog boravka jako romantično. Korisno - da. Obično se fokusiramo na djecu, preostale i buduće obaveze. Kao rezultat, vaš identitet, identitet partnera, ali i vašeg partnerskog odnosa se često zaboravi u svakodnevnoj rutini i ispunjavanju obaveza.

Prije nego li toga i postanete svjesni partnerski odnos postaje ugodan i  predvidljiv iako i dalje uživate u zajedničkom životu. Zaboravljate kako je "imati odrasli razgovor", kako je flertovati s partnerom, i kako ste se osjećali kada ste htjeli uraditi nešto posebno samo za partnera ili on za vas. Onaj osjećaj uzbuđenja i napetosti prije nego li se sretnete. Zapitajte se kada vam se posljednji put dogodio u partnerskom odnosu?

Romantični sastanci su neophodan dio veze koji se treba uvesti u svakodnevnu rutinu vašeg partenerskog odnosa, jer vam dozvoljava fokusiranje na vašu vezu i partnera. Ukoliko počnete doživljavati partnera jednostavno kao roditelja djece a ne kao ljubavnika, to je važan znak da trebate početi raditi na oživljavanju vašeg odnosa. To je i pokazatelj da ste se odrekli jedne od važnih uloga i zamijenili ste ih rutinom i roditeljskim ulogama.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH broj registriranih razvoda je u porastu u Bosni i Hercegovini. Bračni partneri se odlučuju mnogo češće na
trajni prekid partnerskog odnosa, takva odluka jednom donesena je za većinu parova nepovratna. Da bi se osnažila porodica, a za dobrobit oba partnera i djece, parovima je potrebno više podrške u ostvarivanju njihovog odnosa.

Ukoliko je individualno vrijeme za par jedan od pokazatelja funkcionirajućeg odnosa, onda su romantični sastanci jako važni u jačanju partnerskog odnosa i značajno doprinose unaprjeđenju kvalitete, kao i generalnoj stabilnosti veze.

Romantični izlasci poboljšavaju partnerske odnose. U skladu s nalazima kvantitativnog istraživanja koje je proveo Univerzitet Virginija potvrđeno je da su romantični izlasci ključni za unaprjeđenje odnosa. Istraživanje je pokazalo da oni parovi koji češće izlaze imaju mnogo bolje rezultate u domenu sreće, komunikacije, stabilnosti roditeljskih stilova, i povezanosti s partnerom. Podaci su pokazali da parovi koji su u braku i koji odvoje sedmično vrijeme za sebe ne samo da imaju manju stopu razvoda nego također imaju osjećaj bolje kvalitete partnerskog odnosa. Dakle, romantični izlasci su potvrđeni kao jako korisni za parove!

Kako naći vrijeme za izlaske

Parovi često imaju najbolje namjere da provode vrijeme zajedno, ali u
ubrzanim životnim obavezama ne uspijevaju uvijek pronaći i vrijeme. Kada definirate vrijeme (za romantični sastanak s partnerom) vi istodobno pokazujete svjesnom aktivnošću da vam je stalo do partnerskog odnosa. Za parove koji se nalaze u krugu negativnog ponašanja, romantični izlasci su ključni. Pomažu im pronaći izgubljene emocije ali i doživljaj pozitivnog iskustva koji su ih i doveli do osjećaja prvobitne zaljubljenosti. Zajednički izlasci također daju nadu partnerskom odnosu, i podsjećaju vas na sve pozitivne aspekte veze koje dijelite.

Iznalaženje sedmičnog vremena ili dvosedmičnog za romantične izlaske može se činiti kao još jedna obaveza s kojim se trebate nositi. Ukoliko ipak prihvatite zajednički izlazak kao vrijeme neophodno za vas i partnera, primijetit ćete da ćete se kao par ponovo povezati i da to odvojeno vrijeme ima terapijski učinak za vas kao par, ali i za vas kao osobu.

Može vam zvučati prejednostavno, ali izlasci će vas podsjetiti zašto ste se odlučili baš za vašeg partnera.

Izlazak iz udobne zone vašeg stana i spremanje za izlazak u nešto više od pidžame ili trenirke će vas podsjetiti da ste ipak bili bar malo zabavniji kao par od ovog trenutnog. Kada vam postane jako ugodno s drugom osobom, to je nešto što se definitivno treba slaviti, i zašto onda ne napraviti novu naviku slavljenja pronalaženja vašeg partnera? U mnoštvu ljudi vas dvoje ste jedno drugo izabrali. Kako je to fantastičan razlog za proslavu!

Nastavljanje izlazaka u braku može postati najvažnija stvar koju parovi urade da bi zadržali i zaštitili svoj odnos. Naravno, važno je organizirati romantični sastanak na pravi način. Izlazak na večeru jednom tokom sedmice ili tokom mjeseca i razgovarati o djeci, finansijskim obavezama nije romantični izlazak.

On uključuje zabavu i one aktivnosti i teme koje podržavaju zajedničko druženje. To je nešto čemu se možete radovati tokom stresne i naporne sedmice i zbog čega možete osjećati uzbuđenje i radovanje. Najvažnije od svega zbog izlaska o kojem razmišljate moći ćete vidjeti i partnera u novom svjetlu, kao osobu koja je više od roditelja i više od osobe s kojom zajedno plaćate kredite.

Uspješni brakovi zahtijevaju konstantan i kontinuiran trud i brigu. Izlasci će unaprijediti osjećaj pripadanja, intimnosti i bliskosti u partnerskom odnosu. Osobe koje organiziraju romantične izlaske su više sklone osjećati se voljeno i posebno, zbog čega su pozitivni u partnerskom odnosu. Izlasci vam pomažu da "rad" na odnosu bude mnogo zabavniji! A u vremenu u kojem danas živimo svima treba malo zabave.

Šta može biti drukčije u vašem odnosu kada počnete izlaziti  

Razgovori u spavaćoj sobi se mogu promijeniti. Možete otići korak dalje od uobičajenog pitanja - Kako si proveo ili provela dan? - Dobro. Romantični izlasci će vam dati više različitih tema o kojima zajedno možete razgovarati i  vaše interne šale će postati ponovo bitan dio razgovora.

Vrlo je jednostavno zarobiti se u svakodnevnu rutinu, ili biti posvećen logističkim aspektima vaše veze. Ukoliko počnete izlaziti iz svakodnevne rutine i isprobavati nove stvari zajedno počinjete sa stvaranjem novih sjećanja koja ne uključuju samo ležanje na kauču i gledanje televizije.

Zakazani i planirani izlasci svakako održavaju dugoročno partnerski odnos, jer služe kao podsjetnik da se još uvijek možete zabavljati jedno s drugim i radovati se povremenom izlasku iz kuće. Ovo će doprinijeti i osjećaju zadovoljstva u vezi.

Izlasci su odličan način da istražujete. Počnite s nečim što nijedno od vas dvoje nije ranije uradilo. Pokušajte s odlaskom u restoran u kojem do sada niste bili, predstavu ili bar. Otiđite na koncert umjetnika kojeg želite slušati a niste još uspjeli. Još ukoliko je koncert van vašeg grada! Ovo iskustvo će vam pomoći da doživite partnera u novom okruženju a i on vas.

Nakon svakog izlaska povratak kući će biti još posebniji za vas i partnera, ali i vašu djecu. I ne zaboravite da dolaskom kući vaša posebna noć ne prestaje.

Posvetite se partneru i uživajte u vremenu izdvojenom za vas dvoje. 

Kada pronađemo vrijeme - kako pronaći novac. Jako je važno da planirate, ali i odvojite finansije za vaše izlaske. Naravno da svaki izlazak ne mora biti odlazak na koncert ili restoran. Sama šetnja i odlazak na sladoled za vas dvoje može biti dovoljno posebna prilika da se čujete i razumijete s partnerom.

Jednom kada razvijete naviku izlazaka, možete planirati i mali mjesečni budžet za vaše posebno vrijeme. Većina parova upitana da li žele neki posebni poklon od partnera ili vrijeme zajedno, odlučit će se za više kvalitetnog i zabavnog vremena s partnerom. Ono što dobivamo od partnera na emotivnom nivou je ne samo dugoročna investicija u vaš odnos nego i u opće zdravlje.

Čuvanje djece je također važna stavka u planiranju izlaska. Ukoliko ne možete izaći uvečer, zakažite doručak s partnerom dok su vam djeca u školi ili vrtiću.

Šta vam može biti od koristi u planiranju romantičnih sastanka

1. Odredite dan i datum u sedmici. Veliki broj istraživanja potvrđuje da
je korisno organizirati romantični izlazak jednom u toku sedmice.

2. Isključite mobilne telefone. Jedina osoba s kojom želite razgovarati se nalazi ispred vas.

3. Razgovarajte o vama. Ukoliko pričate o djeci ili računima za platiti to nije romantični izlazak. Ova će vas pitanja svakako sačekati sutra kada nije vaša posebna noć i tada ih raspravite.

4. Potrudite se malo za partnera. Imate neku haljinu ili neku košulju za posebne prilike, koja je uvijek malo previše za obući? Odličan izbor za vaš zajednički izlazak. Zapitajte se kada ćete nositi i za koga tu posebnu šminku ili novu toaletnu vodu ako ne za vašeg partnera?

Vezani tekstovi: 

Život i nade nezaposlene osobe: Kako dobiti samopouzdanje i zadržati ga

Kako se pravilno svađati u braku: Zamislite da je vikanje prestalo!

Kako postajemo i ostajemo uspješne osobe: Odgovor je u nama

Kako preživjeti ljetni odmor s porodicom

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije