Anto Domazet poslao poruku Bogiću Bogićeviću

0
Radiosarajevo.ba
Anto Domazet poslao poruku Bogiću Bogićeviću
FOTO: Fena / Anto Domazet

Bogić Bogićević prije dva dana objavio je kako odustaje od kandidature za gradonačelnika Sarajeva.

U Sarajevu se upravo održava sjednica Gradskog vijeća, na kojoj je za predsjedavajućeg izabran Jasmin Ademović, a izabrani su i zamjenici.

Čekamo da vidimo dalji rasplet situacije s obzirom na to da su lideri SDP-a, Naše stranke i NiP-a, Nermin Nikšić, Predrag Kojović i Elmedin Konaković, pozvali Bogićevića da ponovo prihvati kandidaturu.

Pozivi Bogićeviću da se vrati dolaze sa svih strana, od bilborda podrške do protestnih vožnji, ali i konkretnih i javnih poruka podrške upućenih njemu.

Jednu od njih uputio je i profesor Anto Domazet, čiju objavu donosimo u cijelosti:

"Izuzetno cijenim Bogića Bogićevića, ne samo po njegovom NE u martu 1991. godine, nego po njegovim ljudskim kvalitetima i vrijednostima koje simbolizira u ovom društvu, što ga, prije svega, legitimira za poželjnog gradonačelnika Sarajeva.

Bogić Bogičević ne treba odustati od kandidature i izbora za gradonačelnika Sarajeva.

Ovo su razlozi na kojima temeljim svoj stav.

Prvo, SDP BiH je uputio pravovremeno inicijativu prema Bogiću Bogićeviću da se kandidira za gradonačelnika Sarajeva i on je tu inicijativu prihvatio uz veliku podršku građana ne samo u Sarajevu, nego i u čitavoj BiH koji u njegovoj osobnosti vide simbol nove nade za BiH.

Drugo, SDP BiH je osigurao potpisima četvorke neupitnu podršku svom kandidatu i svo vrijeme vršio pozitivnu promociju svog kandidata i u javnosti u krugu četvorke dokazujući time izvjesnost izbora i iskrenost svog prijedloga.

Treće, politika i političko odlučivanje je posao u kome ne nedostaje prljavih stvari, ali svako ko ulazi u političku arenu mora na to računati i boriti se za pobjedu čistih, principijelnih rješenja, ne odstupajući od borbe nailaskom na prvu prepreku, pogotovu ako predlagač i stranke četvorke ničim nisu stvorili tu prepreku i ostaju čvrsto uz svog kandidata za gradonačelnika.

Četvrto, u politici nikad nije ništa gotovo dok sve nije gotovo. Drugim riječima, epizoda sa izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća izražava određene elemente nejedinstva četvorke i nikako ne postavlja upitnim izbor kandidata za gradonačelnika, prvenstveno zbog toga što pet glasova za kandidata za predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda nema onaj značaj koji mu je dat u pregrijanoj javnoj političkoj atmosferi.

Peto, pored podrške u GV Sarajeva, Bogić Bogičević uživa ogromnu podršku građana koji iskreno žele promjenu priopćene odluke o povlačenju.

Na kraju, bez obzira kakav bio ishod ovog izbora, treba podsjetiti da nam niko neće na tacni donijeti progresivne promjene u Sarajevu, pa i šire u drugim dijelovima i u čitavoj BiH. Napredak će biti rezultat teških borbi, političkih konflikta i promjenjene svijesti građana. Ona će biti praćena i osobnim traumama, porazima, ali i pobjedama ljudi uključenih u borbu za te promjene.

Jednu dobru priliku za takvu pobjedu i promjenu u pravcu društvenog progresa ovaj grad ima u izboru gradonačelnika. Pozicija koja u funkcionalnom smislu ima ograničenja, ali u vrijednosnom i simboličkom svjedoči o identitetu Sarajeva, o onome što ono jeste i što želi biti.

Bogiću, vrati se."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije