Anegdote Imera Peze: Kako su se na Maksimiru zagrlili Nazif Gljiva i Franjo Tuđman

2
Radiosarajevo.ba
Anegdote Imera Peze: Kako su se na Maksimiru zagrlili Nazif Gljiva i Franjo Tuđman
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Pezo, Gljiva i Tuđman

Imer Pezo, nekadašnji pripadnik Vojne policije RBiH i književnik, u knjizi "Ratni dnevnik '92 - Priče o raji i papcima", pisao je jednu zanimljivu anegdotu sa stadiona Maksimir, kada je nogometnoj utakmici Željezničara i Dinama gledao u društvu poznatog tekstopisca i kantautora nazifa Gljive i nekadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana.

Piše: Imer Pezo

Njegovu objavu na Facebooku iz 2019. godine prenosimo jer se i danas prepričava među sarajevskom rajom o njoj, te u cijelosti i bez korekcija:

"Jedan je Nazif Gljiva....nikad neću zaboraviti zadnju utakmicu Želje sa Dinamom u Zagrebu. Veće mjere obezbjeđenja nisam vidio kao tad na Maksimiru, samo što cjelokupnu upravu Željezničara nisu skinuli i pregledali. Kad su završili procedure provjere, od straha zaboravili smo što smo došli. A ovamo, svečana loža očišćena, ukrašena... da staneš pa da gledaš. Oko nas nabildani, izbrijani tjelohranitelji čuvaju novoizabranog predsjednika Republike Hrvatske Franju Tuđmana. Nazif sjedi pored mene. Samo što je utakmica počela, prodera se >Poplava!< Nakon pet minuta, igrači Dinama su krenuli prema Željinom golu. Nazif se opet prodera >Poplava!<

Pred kraj prvog poluvremena prilazi nam najveći tjelohranitelj predsjednika Tuđmana. Ja pomislih - gotovo je, bez suđenja jedanaest godina strogog zatvora na Golom otoku. Priđe Nazifu i ljubazno mu reče: >Gospodine, predsjednik Tuđman Vas očekuje da mu se pridružite u svečanom salonu.< Idemo prema salonu, noge mi se oduzele, od straha koljena klecaju, kao da nisu moja.

Predsjednik Tuđman, kad je vidio Nazifa, brzo krenu prema njemu, pomislih hoće da ga nokautira. Zagrliše se, pa cmaču-cmaču jedan drugog kao kad momak ne može da se rastane od voljene djevojke. Nakon utakmice nam reče da su zajedno ležali u muriji u Gradiškoj, gdje su ga zvali >Poplava<'', dio iz Ratnog dnevnika '92 - Priče o raji i papcima" Imera Peze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije