Večeras u Sarajevu koncert limenog duvačkog kvinteta 'Contrast'

0
Radiosarajevo.ba
Večeras u Sarajevu koncert  limenog duvačkog kvinteta 'Contrast'
Foto: SVEM / U Sarajevu koncert limenog duvačkog kvinteta 'Contrast'

Koncert limenog duvačkog kvinteta 'Contrast' bit će održan danas s početkom u 20 sati u koncertnoj sali "Cvjetko Rihtman" u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo.

Članovi Limenog duvačkog kvinteta Contrast za muzički susret sa sarajevskom publikom odabrali su zanimljiv program sastavljen od djela komponovanih prvenstveno za ansambl limenih duvačkih instrumenata, ali su za ovaj koncert, u prilagođenom aranžmanu, pripremili i jedno djelo prvobitno pisano za vokalni sastav.

Koncert će otvoriti djelom Sergeja Rahmanjinova, Bogoroditse Devo (Bogorodice Djevo). Jedan od najznačajnijih ruskih kompozitora sa prelaza iz 19. u 20. stoljeće, početkom 1915. godine komponovao je Svenoćno bdjenje op. 37, djelo za a cappella sastav koje se često naziva "najvećim muzičkim dostignućem Ruske pravoslavne crkve".

U aranžmanu Gregora Turka, članovi Contrasta publici će podariti svoje viđenje stavka Bogorodice Djevo, koje slušaocu daruje osebujan spoj posebnog duhovnog ushićenja i sveprisutnog mira.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Koncert će se potom nastaviti kvintetom br. 3 op. 7 u Des-duru, još jednog ruskog kompozitora, Victora Ewalda, koji je život proveo balansirajući između komponovanja i zanimanja građevinskog inženjera.

Pored posla profesora građevinarstva u Sankt Petersburgu, Ewald je, nakon stečenog obrazovanja na konzervatoriju u ovom gradu, proveo šesnaest godina i kao violončelist u renomiranom kvartetu pod vodstvom Mitrofana Beljajeva.

Kvintetin ovog kompozitora pisani za limeni duvački sastav, spadaju u osnovu standardnog repertoara za navedeni sastav, Četverostavačni Treći kvintet komponovan je 1912. godine.

Muzički ugođaj koji je Ewald postigao vrhunskim umijećem preplitanja glasova, kao i mogućnošću da svirači u svim dionicama iskažu virtuozitet, čine ovaj Kvintet rado izvođenim i slušanim kamernim djelom . Kvintet Contrast ovom prilikom izvest će i djelo njihovog sunarodnjaka.

Riječ je o mladom kompozitoru Tilenu Slakanu, koji je studije trube i kompozicije završio na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, a do sada je komponovao značajan broj orkestarskih, kamernih, vokalno-instrumentalnih i drugih djela. Kvintet br. 1 komponovao je kao narudžbu od strane trubača i voditelja asocijacije SiBrass Francija Kosema.

U Sarajevu koncert  limenog duvačkog kvinteta  - undefined

Foto: SVEM: U Sarajevu koncert  limenog duvačkog kvinteta

Zanimljivo je izdvojiti da je treći stav ove kompozicije zasnovan na srednjovjekovnoj antifoni Stella Caeli, koja je nastala 1317. godine u Portugalu, u vrijeme kada se ova zemlja suočavala sa epidemijom kuge, te je mladi kompozitor ovaj stav posvetio vremenu pandemije COVID-a 19.

Koncert će biti okončan zanimljivim djelom Do You Know Emperor Joe? PWV 13 osebujnog austrijskog kompozitora Wernera Pirchnera. Pored kompozitorskog rada, Pirchner je bio poznat i kao multiinstrumentalist čiji su muzički počeci u velikoj mjeri obilježeni džez repertoarom, a tokom karijere komponovao je preko 130 djela.

Kompozicija Do You Know Emperor Joe? u formi niza kratkih vinjeta prvobitno je komponovana za dvije trube, hornu, tubu, nekoliko vokalnih solista, klavir i grupu udaraljki, te ju je kompozitor naknadno prearanžirao za limeni duvački kvintet.

Pirchner je ovo djelo napisao 1982. godine za potrebe postavke predstave Car Josip II i kći otpravnika vozova Fritza von Herzmanovskog-Orlanda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije