Stogodišnjica rođenja Ingmara Bergmana u kinu Meeting Point

Radiosarajevo.ba
Stogodišnjica rođenja Ingmara Bergmana u kinu Meeting Point
Arhiv / Ingmar Bergman

Ova 2018. godina u znaku je obilježavanja 100 godina od rođenja Ingmara Bergmana, jednog od najvećih filmskih umjetnika svih vremena. Tim povodom, Ambasada Švedske u BiH u saradnji sa Švedskim institutom, Obala Art Centrom i kinom Meeting Point organizovat će od 1. do 4. novembra  u kinu Meeting Point program posvećen Bergmanu, kao i projekcije četiri filma.

Publika će u kinu Meeting Point imati priliku vidjeti tri Bergmanova igrana filma te dokumentarni film Marie Nyreröd:

u četvrtak, 1. novembra: Ljeto sa Monikom (1953);

u petak, 2. novembra: Persona (1966);

u subotu, 3. novebra: Jesenja sonata (1978) i

u nedjelju, 4. novembra: Bergmanov otok (2006).

Svi filmovi su titlovani na engleski i BHS jezik, a projekcije počinju u 20 sati. Ulaz je slobodan.

Posjetitelji će se također u foajeu kina Meeting Point imati priliku upoznati sa životom i radom Ingmara Bergmana kroz fotografije, tekstove i diagrame vezane za njegov obimni kreativni opus koji obuhvata oko 60 filmova, 172 pozorišne predstave i oko 300 pisanih djela. Publika u Sarajevu će imati priliku da vidi i interaktivnu filmsku instalaciju koja predstavlja život i rad ovog umjetnika kroz 32 rijetko viđena video isječka.

U Sarajevo ovim povodom dolazi i švedska novinarka specijalizirana za kulturu, Anna Håkansson, koja će prvog dana programa, u četvrtak, 1. novembra u 18 sati u kinu Meeting Point održati predavanje na temu “Bergman i rodni identitet”. Håkansson će se posebno osvrnuti na konzistentno prisustvo snažnih i precizno razrađenih ženskih likova u Bergmanovom bogatom stvaralačkom opusu. Istovremeno će se dotaći Bergmanovog korištenja likova promjenljivih identiteta koji ne prevazilaze samo tradicionalne granice između polova već i one između života i smrti i između stvarnosti i fikcije.

 

Švedski filmski i kazališni reditelj i scenarist Ingmar Bergman rođen je u Uppsali, 14.07.1918., preminuo na otoku Fårö, 30.07.2007.

 

Ambasada Švedske i Obala Art Centar pozivaju medije da prisustvuju predavanju Anne Håkansson kao i otvaranju filmskog festivala posvećenog Ingmaru Bergmanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije