Smrt u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Smrt u Sarajevu
Kino Meeting Point, 12.-18. maj: 20:00, 22:00 h

SMRT U SARAJEVU
Godina: 2016.
Zemlja: Francuska, BiH / France, B&H
Režija: Danis Tanović
Scenario: Danis Tanović
Trajanje: 85 min.
Uloge: Jacques Weber, Snežana Vidović, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Edin Avdagić

Sarajevo, 28. juni 2014. godine. U hotelu Europa, najboljem hotelu u gradu, direktor Omer priprema se da dočeka delegaciju značajnih diplomata. Na stotu godišnjicu atentata koji je bio povod Prvog svjetskog rata, iz Sarajeva bi trebao biti upućen poziv na mir i međusobno razumijevanje. Ali osoblje hotela muče druge brige: mjesecima nisu primili plate i pripremaju se za štrajk. Za vođu štrajka je izabrana Hatidža, zaposlenica hotelske praonice, čija je kćer Lamija, inače zaposlena na recepciji, odlučna protivnica radničkog bunta. U međuvremenu, u predsjedničkom apartmanu hotela, gost iz Francuske uvježbava svoj govor. Drugdje u hotelu TV novinarka vodi intervjue o ratu i njegovim posljedicama. Da li je atentator iz 1914. godine, Gavrilo Princip, bio nacionalni heroj ili zločinac? Kako njegov davnašnji čin utiče na sadašnjost?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije