Sarajevske večeri se nastavljaju koncertom fantastičnog dua Hračića i Marković

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevske večeri se nastavljaju koncertom fantastičnog dua Hračića i Marković
Foto: SVEN / Nastavak Sarajevskim večeri koncertom

Večeras s početkom u 20:00 sati, u koncertnoj sali "Cvjetko Rihtman" u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo očekuje nas koncert violončeliste Isaka Haračića i pijanistice Sonje Marković.

Program kojim će se publici predstaviti duo izuzetnih mladih umjetnika, violončelist Isak Haračić i pijanistica Sonja Markovie, predstavlja svojevrsno muzičko putovanje evropskim kontinentom, budući da su na repertoaru djela kompozitora iz Francuske, Češke Republike, Estonije Turske.

Djelo koje otvara koncert su varijacije na čuvenu muzičku temu La Folia u ruhu koje je ovom muzičkom materijalu podario francuski barokni kompozitor Marin Marais. Radi se o jednoj od najstarijih zabilježenih muzičkih tema evropskog kontinenta, koja je tokom muzičke historije nebrojeno puta poslužila kao materijal kompozitorima.

Teška nesreća u centru Sarajeva, pričinjena velika materijalna šteta

Teška nesreća u centru Sarajeva, pričinjena velika materijalna šteta

Marais, svojevremeno poznat kao vrstan svirač viole da gamba i kompozitor značajnog broja djela za ovaj instrument, prvobitno je niz varijacija na ovu temu komponovao za solo instrument poput viole da gamba, orgulja, čembala, lutnje ili bilo kojeg drugog instrumenta, a tvrdio je da je samostalno uspio da ih izvede na flauti i violi. Jedna od često izvođenih verzija ove Maraisove kompozicije je aranžman za violončelo i klavir, koji je uradio francuski violončelist i kompozitor Paul Bazelaire.

Koncert će se potom nastaviti Varijacijama na Rossinijevu temu H. 290 českog kompozitora Bohuslava Martinua. Jedan od najznačajnijih čeških kompozitora prve polovine 20. stoljeća, kompozitorski jezik gradio je pod snažnim uticajem Romantizma, da bi se u kasnijim godinama u potpunosti okrenuo neoklasicističkom izrazu. Njegove Varijacije na Rossinijevu temu komponovane su 1942. godine u New Yorku, godinu dana nakon što je, usljed ratnih dešavanja napustio Evropu.

Za ovu kompoziciju tematsku okosnicu preuzeo je iz arije Dal tuo stellato soglio iz opere Mojsije u Egiptu talijanskog majstora ovog danra Gioacchina Rossinija.

Nakon Varijacija na Rossinijevu temu, na repertoaru će se naći djelo Spiegel im Spiegel estonskog kompozitora Arva Pärta. Poznat po svom osebujnom pristupu muzičkom minimalizmu, nazvanom tintinnabuli, Pärt je u nekoliko navrata proglašen najizvođenijim živućim savremenin kompozitorom. Jedno od svojih najpoznatijih djela, Spiegel im Spiegel (Ogledalo/Ogledala u ogledalu) komponovao je 1978. godine, neposredno prije nego što će napustiti rodnu Estoniju.

Djelo je prvobitno napisano za violinu i klavir, a vrlo često je u savremenim izvedbama violina zamijenjena violom ili violončelom. Karakteristična meditativnost i smirenost, koje karakterišu Pärtova djela komponovana ovim stilom, dolaze do izražaja i u ovoj kompoziciji.

Koncert će završiti sonatom Četiri grada, jednog od najpriznatijih savremenih turskih kompozitora, Fazila Saya. Crpeći inspiraciju iz bogate kulture, poezije, historije i muzičkog kolorita svoje rodne zemlje, Say je odavno prepoznat kao jedan od vodećih savremenih kompozitora. Sonata

Četiri grada za violončelo i klavir nastala je 2012. godine kao narudžba od strane BBC-a, a njena četiri stave predstavljaju putovanje kroz turske gradove Sivas, Hopu, Ankaru i Bodrum. Širok spektar muzičkih ugođaja propušten kroz prizmu kompozitorovih sjećanja i ličnih doživLaja dočarava karakterističnu atmosferu života u svakom
od navedenih gradova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije