Predstava: Radnja na uglu

Radiosarajevo.ba
Predstava: Radnja na uglu
Kamerni teatar '55, 24. maj, 20:00 h

Romantična komedija "Radnja na uglu", rađena po istoimenom tekstu mađarskog pisca Miklosa Lasla, bit će izvedena na sceni Kamernog teatra 55. 

Reditelj predstave je Francois Lunel iz Francuske, a glumački ansambl čine Muhamed Hadžović, Dragan Jovičić, Amar Selimović, Senad Alihodžić, Boris Ler, Vanesa Glođo, Aida Bukva, Rade Čolović, Ravijojla Jovančić i Benjamin Rifatbegović. Kostimografiju su radile Vanja Popović i Amra Džinalija-Karađuzović.

''Radnja na uglu predstavlja prelijepu i ljupku sliku istočne Evrope prije Drugog svjetskog rata. Prikazuje vrijeme kad su ljudi imali manire, poštovali sebe i druge, poštovali jezike kojima su govorili, kako svoj tako i jezike drugih. Ideja, narod, nacija, grupa tada je značila nešto. Nakon 1945. godine društvene, etičke i umjetničke karakteristike čovjeka su se promijenile i pojavila se politika i cinizam. Ono što sam želio pokazati ovom predstavom jeste da, ako je svijet prije opstao, to je moguće i sada, ali samo ako se fokusiramo na nekoliko pravila, principa, kao što je poštovanje drugih i različitih, solidarnost, briga prema jezicima. Ustvari mislim da ova predstava pokazuje šta Bosanci trebaju sada, to je mirna i duhovita priča, s lijepim emocijama i nježnim osjećajima. To će dati nadu ljudima u ovim vremenima podjele'', kaže Francois Lunel.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije