Predstava: Kamen

Radiosarajevo.ba
Predstava: Kamen

27. januar; 20:00h

Autor: Marius von Mayenburg
Režija: Dino Mustafić
Uloge: Jasna Diklić, Dragan Jovičić, Gordana Boban, Zana Marjanović, Tatjana Šojić, Jelena Kordić.

Kamen je priča o sasvim običnoj porodici, u sasvim neobičnim vremenima.

Ovaj je komad emotivno sjećanje oslobođeno u fragmentarnoj dramaturgiji koja prati život jedne porodice tijekom različitih historiji zanimljivih godina dvadesetog vijeka.

Priča o njihovom životu stavlja u centar zbivanja naizgled sasvim običnu kuću u Dresdenu (no mi prepoznajemo takve kuće svuda oko nas tijekom predstave) i koristi tu kuću kao i promjene njenih stanara kao metaforu tijeka povijesti. Struktura koja inzistira na miješanju, brzoj izmjeni, preskakanju iz jednog vremenskog perioda u drugi ne mareći za kronologiju omogućava postupno otkrivanje falsificiranja života pojedinca, odnosno obitelji pritisnute okolnostima te političkim promjenama kojima su se pokušali prilagoditi.

Pratimo laž kako se prenosi iz generacije u generaciju. I kamen kao simbol iste te laži čije se značenje zajedno s njom mijenja. Kamen tako biva simbol doma kuće, otpora, krivnje – dramaturgija vremena mijenja mu značenje kroz komad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije