Povodom Svjetskog praznika muzike Jal Aux Yeux večeras sviraju besplatno

0
Radiosarajevo.ba
Povodom Svjetskog praznika muzike Jal Aux Yeux večeras sviraju besplatno
Foto: Instagram / Grupa Jal Aux Yeux

Specijalno izdanje emisije Francophonie pour toujours, posvećeno prvom danu ljeta i tradicionalnom Fête de la musique, Svjetskom prazniku muzike, emitovano je jučer.

Američki muzičar Joel Cohen, angažiran na Francuskom radiju, je 1976. godine za obilježavanje ljetnog i zimskog solsticija ponudio poseban muzički program pod nazivom Muzičke saturnalije. Program se emitirao tokom cijele noći svakog 21. juna i 21. decembra.

Njegovu ideju je pet godina poslije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, te je 21. juna 1982. organizirana prva proslava zvaničnog naziva Fête de la musique, u Parizu na dan ljetnog solsticija, najdužeg u godini na sjevernoj hemisferi.

Uskoro će se dogoditi pomračenje Sunca: Evo koje će se čudne stvari desiti tokom ovog fenomena

Uskoro će se dogoditi pomračenje Sunca: Evo koje će se čudne stvari desiti tokom ovog fenomena

Od tada se Svjetski dan muzike obilježava u mnogim zemljama svijeta, kroz besplatne nastupe muzičara. U nekim afričkim državama taj dan je proglašen i nacionalnim praznikom.

Dan muzike obilježit će se i u Sarajevu. U organizaciji Francuskog instituta u BiH i Ambasade Francuske, u Domu mladih nastupit će frankofona muzička atrakcija iz Bihaća - grupa Jal Aux Yeux.

Ovaj neobični bend, čije ime se izgovara "Žalozje" već nekoliko godina djeluje u Bihaću, a svoje pjesme izvodi isključivo na francuskom jeziku.

Svi ste pozvani na njihov besplatan koncert u sarajevski Dom mladih večeras s početkom u 20 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije