Počinju "Dani umjetnosti UNSA": Od klesarskih radionica do etnomuzikologije

0
Radiosarajevo.ba
Počinju "Dani umjetnosti UNSA": Od klesarskih radionica do etnomuzikologije
Foto: UNSA / Uskoro drugo izdanje festivala

Univerzitet u Sarajevu sa zadovoljstvom najavljuje drugo izdanje festivala "Dani umjetnosti UNSA" osmišljeno kao zajednički univerzitetski projekt nastavnika i studenata tri umjetničke akademije.

"U sklopu trodnevnog programa, koji će trajati od 26. do 28. maja 2022. godine, široj javnosti će biti prezentovan umjetnički i naučni rad Muzičke akademije, Akademije likovnih umjetnosti i Akademije scenskih umjetnosti te predstavljene brojne perspektive i pristupi različitim umjetničkim disciplinama.

Osim nastojanja da se posjetiteljima ponudi raznolik sadržaj i umjetničke produkcijezavidnih dometa, cilj festivala je i da svi događaji budu što pristupačniji publici. Shodno tome, sva dešavanja će biti realizovana u prilagođenom vremenskom okviru i skoncentrisana na lokacijama u centru grada, kao što su Zemaljski muzej, Kampus UNSA, Muzička akademije UNSA, Kino Meeting Point, Bošnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić i Dom Oružanih snaga BiH.

Objavljena prognoza za naredne dane: Za vikend temperature i do 27 stepeni

Objavljena prognoza za naredne dane: Za vikend temperature i do 27 stepeni

Ulaz na sve festivalske događaje je slobodan.

Kao festivalska uvertira, 26. maja u 14 sati u Kampusu UNSA, bit će priređena klesarska radionica "Bosanski stil" Odsjeka za kiparstvo Akademije likovnih umjetnosti, predvođena skulptorom Adisom Elias Fejzićem.

Istog dana u 16 sati, u Zemaljskom muzeju će biti predstavljena izložba "Mostovi moga grada" učenika Srednje škole primijenjenih umjetnosti, čime će biti formalno otvoreni "Dani umjetnosti UNSA".

Prvi festivalski dan će zaokružiti promocija knjige "Simfonijska muzika u Bosni i Hercegovini", autorice Amre Bosnić, profesorice na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju na Muzičkoj akademiji UNSA. Ovaj događaj će se održati u 18 sati, u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić.

Drugi festivalski dan će biti u znaku naučnog promišljanja o muzici, a centralni događaj predstavlja 14. Regionalna tribina studenata muzikologije i etnomuzikologije, na kojoj će biti predstavljena istraživanja studenata Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu i Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Tribina će se biti realizovana 27. maja na Muzičkoj akademiji UNSA s početkom u 10 sati.

Nakon studentskog skupa, uslijedit će koncert "Etnoakademika". Ovaj akademski ansambl, čije je programsko opredjeljenje usmjereno ka njegovanju muzičke tradicije Bosne i Hercegovine, nastupit će u 14 sati.

Program "Dana umjetnosti UNSA" će zaokružiti tri izuzetna događaja koja će biti upriličena 28. maja. Muzička akademija će ugostiti Damira Imamovića, renomiranog interpretatora i istraživača sevdaha sa međunarodnom karijerom, koji će predstaviti svoj višegodišnji istraživačko-obrazovni projekat "SevdahLab". Njegovo predavanje će početi u 14 sati.

U 16 sati, u Kinu Meeting Point, bit će priređena projekcija filmova studenata Akademije scenskih umjetnosti.

Ovogodišnje izdanje "Dana umjetnosti UNSA" će biti svečano zatvoreno koncertom studenata i nastavnika Odsjeka za kompoziciju Muzičke akademije, s početkom u 19 sati.

Prepoznavši oplemenjujući karakter djelovanja mladih i perspektivnih umjetnika, Univerzitet u Sarajevu festivalom umjetničkih akademija nastoji ohrabriti i afirmisati njihov rad. Osim toga, "Dani umjetnosti UNSA" predstavljaju svojevrsnu promociju upisa na umjetničke akademije, ali i na ostale fakultete sarajevskog Univerziteta", navodi se u saopćenju UNSA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije