Opera: Don Giovanni

Radiosarajevo.ba
Opera: Don Giovanni
Narodno pozorište, 17. maj, 19:30 h

Ovo operno djelo mnogi smatraju krunom muzičke ostavštine Wolfganga Amadeusa Mozarta. Autor je operu napisao s trideset jednu godinu, a praizvedena je u gradskom teatru u Pragu godine 1787. Teatar koji se danas zove Stavovské divadlo i dalje se ponosi činjenicom da je slavna opera baš ovdje prvi put izvedena pred publikom, te je ona vrlo često na repertoaru.

Riječ je o dvočinki trajanja dva i pol sata, na libreto na talijanskom jeziku koji je napisao Lorenzo Da Ponte. Priča je bazirana na legendi o poznatom bezobzirnom zavodniku Don Huanu, a u njoj se kombinira komedija s melodramatičnim i fantazijskim elementima.

Ovoj su se operi divili njeni savremenici - praška javnost govorila je tada da se tako nešto nikada ranije nije čulo, a muzičari svjedočili kako je partitura izuzetno komplicirana za izvesti. Ni oni koji su dolazili kasnije, nisu krili oduševljenje nad Mozartovim Don Giovannijem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije