Novogodišnji koncert Muzičke akademije

Radiosarajevo.ba
Novogodišnji koncert Muzičke akademije

Solisti i orkestar Muzičke akademije će na podijumu Bosanskog kulturnog centra, 29. decembra, s početkom u 19:30, za sarajevsku publiku prirediti nezaboravno koncertno veče. 

Novogodišnjim koncertom Sarajevo se tako pridružuje kulturnim metropolama Evrope i sveopćoj prazničnoj atmosferi, kojoj Muzička akademija Sarajevo ovim putem daje vlastiti doprinos.

Koncert će sačinjavati program satkan od stvaralaštva kompozitora različitih historijskih eopha, pa će publika imati priliku poslušati djela iz perioda klasike i romantizma. 

Posjetitelji koncerta će uživati u zvucima djela Ludwiga van Beethovena, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Petra Iljiča Čajkovskog, Gaetana Donizettija, ali i kompozicijama predstavnika muzičke dinastije Strauss: Johanna sr., Johanna II, Josefa i Eduarda čija muzička ostvarenja već tradicionalno krase  programe novogodišnjih koncerata cijelog svijeta. 

Izvedbama orekstra i solista rukovodit će iskusna dirigentska palica profesora Ognjena Bomoštara, kao i mladi bosanskohercegovački dirigent Emir Merjemić, te studenti Odsjeka za dirigovanje Muzičke akademije u Sarajevu. Vrhunac programa svakako će činiti prvi stav Koncerta za klavir i orkestar op. 37, br. 3 u c-mollu, L. van Beethovena, u interpretacijskom smislu prepoznat kao jedno od kompleksnijih djela klavirske koncertantne  literature.

Novogodišnjim koncertom će se u prvom redu promovirati mladi umjetnici i studenti Muzičke akademije u Sarajevu, koji će čarolijom klasične muzike nastojati postići predpraznički ugođaj, a u tome će im pomoći pažljivo biran muzički repertoar koji može garantirati ugodno muzičko veče. Ulaz na koncert je besplatan.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije