Muzej savremene umjetnosti RS: Dani Frankofonije uz filmski program

0
Radiosarajevo.ba
Muzej savremene umjetnosti RS: Dani Frankofonije uz filmski program
Radiosarajevo.ba / Muzej savremene umjetnosti RS

Francuski institut u BiH u saradnji sa Muzejem savremene umjetnosti Republike Srpske i sa JU Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske organizuje niz dešavanja povodom proslave Međunarodnog dana Frankofonije.

Ove godine na programu Dana frankofonije u Banjoj Luci nalaze se projekcije filmova, takmičenja u diktatu i školsko takmičenje pod nazivom „Mojih 10 razloga zašto učim francuski“.

Filmovi će biti prikazani 22, 25. i 29. marta u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske sa početkom u 19 sati, saopćeno je iz Muzeja. 

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

U utorak, 22. marta s početkom od 19.00 sati prikazuje se film Notre Dame u režiji Valérie Donzelli, u petak, 25. marta u 19.00 sati publika će imati priliku da pogleda filmsko ostvarenje Man Rej i Šekspirove jednačine (Man Ray et les équations shakespeariennes) koji je režirao Quentin Lazzarotto. Posljednji film koji će biti prikazan u utorak, 29. marta od 19.00 sati je Školski život (La vie scolaire) proslavljenog francuskog repera Grand Corps Maladea i režisera Mehdi Idira.

Zemlje članice Međunarodne organizacije Frankofonije su 1988. godine izabrale 20. mart kao Međunardoni dan Frankofonije i od tada preko 300 miliona frankofona širom svijeta u preko 80 zemalja sa svih 5 kontinenata slavi svoj zajednički jezik. Bosna i Hercegovina se priključila ovoj velikoj zajednici 2005. godine.

Ulaz za sve filmove je besplatan, saopćeno je iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Detaljnije informacije o Danima frankofonije koji se obilježavaju širom BIH možete potražiti na zvaničnoj FB stranici Francuskog instituta u BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije