Majica kao medij: U Sarajevu 19. augusta četvrti MAYA Fest

0
Radiosarajevo.ba
Majica kao medij: U Sarajevu 19. augusta četvrti MAYA Fest
FOTO: Radiosarajevo.ba / MAYA Fest u Sarajevu

Na platou Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine 19. Augusta 2023. će biti održano četvrto izdanje jedinstvenog bh. festivala printane majice pod nazivom MAYA #4 u organizaciji Udruženja za promociju dizajna i majice "MAJA" i OR "PRINTMANIA".

Printane majice već decenijama predstavljaju jedan od vidova subverzivnog društvenog potencijala, putem kojih se javnosti, ali i društvenoj sredini mogu poslati različite poruke. Nastale u ozračju subkulturnog miljea majice sa printom, slikom ili tekstualnom porukom, jesu i pitanje stilske osobenosti pojedinca, ali i prostor za artikulisanje vlastitog stava, pogleda na svijet ili čak bunta.

U okviru MAYA #4 učešće će uzeti izlagači iz BiH i zemalja bivše Jugoslavije. Tokom trajanja festivala predstaviti će se nekoliko brendova iz svijeta printanih majica, a koji slove za prepoznatljive u regionalnom kontekstu. Pored izlagača iz oblasti dizajna i printanih majica naš festival će tradicionalno ponuditi i prisustvo izlagača iz drugih djelatnosti, kao što su karikature, street arts, tattoo, proizvođači craft piva, handmade nakita i drugih umjetničkih izražaja.

Tijelo sina proslavljenog trenera tuzlanske Slobode pronađeno u Beogradu

Tijelo sina proslavljenog trenera tuzlanske Slobode pronađeno u Beogradu

Također, tokom festivala na platou Historijskog muzeja BiH posjetioci će moći neposredno vidjeti kako se odvija proces printanja slovnih ili foto motiva na majicu, uz pomoć nekoliko print mašina, gdje će biti predstavljene različite tehnike prenošenja na majice, kao što su sito tehnike, digitalne tehnike, preslikači, direktni otisak na majice i drugo. 

Pored toga, MAYA festival, kao odgovorna društvena manifestacija, svojim posjetiocima ponuditi će i edukativne radionice o reciklaži, mogućnost reciklaže na samom festivalu uz saradnju sa KJKP RAD, kao  i mogućnost doniranja (starih) majica i odjeće u pomozi.ba. Nakon doniranja u pomozi.ba bilo da je to odjeća ili novac, posjetioci će, u znak zahvalnosti, dobiti majicu sa festivalskim motivom direktno štampanu na samom festivalu.

Festival printane majice će zainteresovanim posjetiocima uz ostalo ponuditi i radionice vezane za različite tehnike printanja i dizajna, dok će za posjetioce sa djecom biti organizovane interaktivne radionice tokom kojih ćemo kroz igru i zabavu najmlađe posjetioce uvesti u svijet printa i boja.

Svi zainteresovani izlagači svoje učešće mogu prijaviti putem zvanične web stranice www.maye.ba i predstaviti svoj inovativni i kreativni dizajn koji će pokazati širinu talenta i raznolikost stilova.

Festival MAYA je prodajnog karaktera, te će posjetioci po festivalskim cijenama moći tokom njegovog trajanja kupiti majice i ostale artikle koji budu izloženi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije