Koncert Sarajevske filharmonije

Radiosarajevo.ba
Koncert Sarajevske filharmonije

U saradnji sa austrijskom ambasadom, a u okviru godine kulture BiH-Austrija 2016, Sarajevska filharmonija će ugostiti maestra Thomasa Koncza pod čijim vodstvom će premijerno biti izvedena Schrunken Symphony, djelo austrijskog kompozitora Kurta Schwertsika.

K. Schwertsik: Schrumpf-Symphonie op. 80
G. Rossini: Uvertira „Wilhelm Tell“
J. Brahms: Mađarski plesovi no.1, 3, 10, 5
A. Dvořák : Simfonija no. 9, e-mol, op. 95, iz Novog svijeta

THOMAS KONCZ – dirigent
Rođen je u Budimpešti. Studije dirigovanja i kompozicije diplomirao je na Franz Liszt muzičkoj akademiji u Budimpešti i na Univerzitetu za muziku u Beču s najvišim nagradama. Osvajao je međunarodna takmičenja za dirigente u Beču, Kopenhagenu, Milanu i Firenci.

Od 1974. do 1980. godine bio je dirigent Mađarske državne opere u Budimpešti, od 1984. -1993. muzički direktor Südwestdeutschen Philharmonie u Konstanzu, a nakon toga do 1996. šef dirigent Filharmonije u Györu (Mađarska). Kao gost dirigent predvodio je mnoge renomirane svjetske orkestre poput Berlinske filharmonije, Bečkog simfonijskog orkestra, Mozarteum orkestra iz Salzburga, Beethoven orkestra iz Bonna, Stuttgart filharmonije, Düsseldorf filharmonije, orkestra La Scala, radijskih orkestara Madrida i Kopenhagena, Simfonijskog orkestra Berna, Seoul filharmonije, kao i operske predstave u Beču, Bernu, Bilbaou i New Yorku.

Od 1978. do 1984. godine bio je predavač na odsjeku za operu Univerziteta za muziku i scensku umjetnost u Beču, a od 1984. do 1993.  umjetnički direktor orkestra Muzičke akademije u Bernu.

Od 1991. godine je docent na Institutu za glas i muzički teatar na Univerzitetu za muziku i scensku umjetnost u Beču. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije