Koncert: Alena Baeva i Zagrebačka filharmonija

Radiosarajevo.ba
Koncert: Alena Baeva i Zagrebačka filharmonija

Zagrebačka filharmonija nastupit će u Sarajevu nakon 11 godina uz rusku violinisticu Alenu Baevu, u okviru 21. Sarajevskih večeri muzike, koje će biti održane od 12. do 16. maja.

Zagrebačka filharmonija je prvi simfonijski orkestar u Hrvatskoj i jedan od najpoznatijih u ovom dijelu Europe, s bogatom tradicijom dugom 144 godine koje su obilježili brojni koncerti i znameniti šefovi dirigenti poput Friedricha Zauna, Milana Horvata, Pavla Dešpalja, Alexandera Rahbarija ili Vjekoslava Šuteja.

Mnogi proslavljeni dirigenti nastupali su s ovom filharmonijom - Bruno Walter, Leopold Stokowski, Paul Kletzki, Milan Sachs, Krešimir Baranović, Boris Papandopulo te Igor Stravinski.

Maestro Uroš Lajovic čest je gost dirigent Zagrebačke filharmonije, a na sarajevskom koncertu Filharmonijom će dirigirati maestro Ivo Lipanović.

S ovim su značajnim orkestrom na koncertima širom Evrope i Sjedinjenih Američkih Država gostovali i veliki solisti kao što su Yehudi Menuhin, Mstislav Rostropovich, Luciano Pavarotti, Ivo Pogorelić ili Montserrat Caballe.

Na koncertu 13. maja u Narodnom pozorištu, Alena Baeva i Zagrebačka filharmonija će izvesti dva djela koja publika u Sarajevu nije imala priliku čuti uživo niz godina.

Nakon 15 godina bit će izveden Koncert za violinu i orkestar Johannesa Brahmsa, a na Slike s izložbe Modesta P. Musorgskog u aranžmanu Mauricea Ravela sarajevska publika je čekala punih 26 godina.

Ulaznice za koncert po cijeni od 30 i 40 KM mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije