Filmovi "Muškarci ne plaču" i "Snijeg za vodu" u Meeting Pointu

Radiosarajevo.ba
Filmovi "Muškarci ne plaču" i "Snijeg za vodu" u Meeting Pointu
U četvrtak, 26. aprila u kinu Meeting Point, sa početkom u 20 sati, u okviru ovogodišnjeg Modula Memorije, biće prikazan višestruko nagrađivani film "Muškarci ne plaču", reditelja Alena Drljevića.

Film se bavi posljedicama rata koji se 90-ih godina dogodio u Bosni i Hercegovini.

Oružani sukobi koji su se desili devedesetih godina nisu samo uništili zemlje bivše Jugoslavije, već su ostavili i najdublje rane u sjećanjima svake od nacija koje su učestvovale u sukobima.

Postoje različite interpretacije turobne prošlosti zemalja koje su bile zahvaćene tim sukobima. Stoga je teško očekivati potpuni sklad na terapijskom okupljanju veterana sve tri zaraćene strane, okupljenih u planinskom hotelu na nekoliko dana, dvadeset godina nakon završetka rata.

MEN-DONT-CRY-Poster.jpg - undefinedFoto: MESS

Naprotiv, takva opasno nestabilna situacija može eskalirati jednom nepromišljenom riječju ili naizgled prijekornim pogledom. Međutim, oni počinju uviđati da su iz rata svi izašli kao gubitnici, te da je među njima mnogo više sličnosti nego razlika koje ih razdvajaju.

Glavne uloge u ovom filmu ostvaruju: Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Sebastian Cavazza, Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Primož Petkovšek, Jasna Đuričić, Izudin Bajrović.

Naredni dan, u petak, 27. aprila u kinu Meeting Point, sa početkom u 20 sati, također u okviru programa Modul Memorije, bit će prikazan kratki igrani film koji je ove godine dobio specijalnu nagradu na ovogodišnjem Berlinale-u, film Snijeg za vodu, britanskog reditelja Chrisa Villiersa.

Pored ovog filma, publika će istu večer moći pogledati još dva bh. kratka igrana filma - 10 minuta, reditelja Ahmeda Imamovića, te Troskok, Srđana Vuletića.

"Ovaj film je priča o izgubljenoj bezbrižnosti za vrijeme konflikta, sjećanje je iz djetinjstva stvarne, sada odrasle Eme."

Tako je kazala redatelju Christopheru Villiersu na Sarajevo Film Festivalu tokom ljeta 2012. godine. To se desilo nekoliko godina prije nego što je Christopher napisao scenarij i pristupio školi filma Sarajevo Film Academy kako bi zajedno s njim producirali film.

Oni su snažno podržali ideju, njegovu želju za očuvanjem integriteta priče, te da je naprave na bosanskom jeziku u Sarajevu.

Također, film je dobio podršku Obala Art Centra iz Sarajeva, te Prime time-a. Tokom četiri godine opsade Sarajeva, ubijeno je 1.620 djece, a gotovo 15.000 ih je ranjeno.

Ova priča je samo jedna od mnogih koje su ispričane o djeci, ne samo iz Bosne, već iz cijelog svijeta, gdje god se dogodio konflikt ili rat.

"Bilo je teško napraviti filmski set opsade tokom 1994. godine, u današnjem Sarajevu koje se sve više modernizira. Morali smo pronaći autentične lokacije, te su uglovi kamere morali biti oprezno razrađeni, kako bismo spriječili da današnja arhitektura poremeti vrijeme radnje filma. Međutim, drugi najvažniji sastojak bio je snijeg, što se pokazalo teže nego što bi ste pomislili za domaćina Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Tokom zime 2016. godine bilo je jako malo snijega, tako da je snimanje odgođeno za narednu godinu. Međutim, tokom proljeća 2017. godine snijeg je napokon pao, što je na zgodan način sakrilo sve novije zgrade iza guste bijele zavjese, te je snimanje započelo. Snimanje na temperaturi od minus dvadeset bio je i dalje svakodnevni izazov", kazao je reditelj Villiers.

Ulaz na filmove, za obje večeri prikazivanje, je besplatan za sve posjetiteljke i posjetitelje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije