Balet: Bolero

Radiosarajevo.ba
Balet: Bolero
Narodno pozorište, 5. maj, 20:00 h

Maurice Ravel
BOLERO
Koreografija, scenografija i kostimografija: Dragutin Boldin
Obnova: Tefeda Abazović
Inspicijent: Boris Jeličanin
Solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo

LICA: BOLERO
Nataša Gaponko
Tamara Ljubičić
Ekaterina Vereschagina
Mia Jahić
Ana Kuzmanović
Marijana Marić

Mihail Mateescu
Ioan-Vasile Soit
Evgeny Gaponko
Hariz Šabanović
Admir Kalkan
Til Čmančanin

Bolero je originalni naziv orkestralnog djela francuskog kompozitora Mauricea Ravela (1875 – 1937), napisan za rusku glumicu i plesačicu Idu Rubinštejn. Premijerno je izveden 1928. u Pariškoj operi u koreografiji Bronislave Nižinske.

DRAGUTIN BOLDIN (1930 – 1994) je bio zagrebački igrač i koreograf koji je niz godina djelovao u Sarajevu. Predstava Bolero u Boldinovoj koreografiji premijerno je izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo 1977. godine. Specifičnost izvedbe Bolera je izuzetna koreografska postavka velike energetske angažiranosti, što je i jedan od razloga da se već četiri desetljeća ovo djelo, u različitim obnovama, izvodi na našoj sceni. Boldin je bio istrajan u traženju novih oblika izražavanja u savremenom baletu. Sarajevsko Narodno pozorište pamtit će ga ne samo po Boleru, već i po nenadmašnoj predstavi Carmina Burana za koju je sarajevski baletni ansambl nagrađen Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva 1991. godine.
U ratnim godinama 1993. i 1994. predstava Bolero je izvođena pod nazivom Sarajevski ratni Bolero. Bila je simbol kulturnog otpora grada Sarajeva.

Od svog nastanka do danas, Balet Narodnog pozorišta Sarajevo pažljivo je njegovao raznolik i umjetnički vrijedan repertoar. Na našoj sceni publika je mogla vidjeti najznačajnija djela klasičnog repertoara, ali istodobno i djela domaćih i gostujućih koreografa novije generacije, koji su donosili nova promišljanja i estetike u baletnoj umjetnosti. Spajajući predstavu Paquita, tačnije Grand pas ovog komada, sa Bolerom, vodila sam se idejom da u jednoj večeri objedinimo dvije potpuno stilski različite jednočinke i time publici ponudimo kako uživanje u klasici, tako i u modernom baletnom izrazu. Ovaj spoj predstava na neki način je i “putovanje” kroz historiju baleta od klasike ka modernom izrazu i izvrstan je pokazatelj razvoja ove scenske umjetnosti. Boldinov Bolero i danas, 38 godina nakon premijere, odlično komunicira sa publikom, te ga slobodno možemo smatrati začetnikom modernog plesnog izraza kod nas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije