Zvjezdice i breskvice: Pripremamo Božićne kolačiće

Radiosarajevo.ba
Zvjezdice i breskvice: Pripremamo Božićne kolačiće

Zvjezdice su nekad bile tipični božićni kolačići, ali ih lijep izgled i sjajan okus iznose na stol i u brojnim drugim, posebice svečanim prilikama.

Sastojci:

300 g pšeničnog glatkog brašna tip 550
60 g Gussnela
90 g šećera u prahu
200 g maslaca  
60 g mljevenih badema ili lješnjaka  
4 žumanca

Za nadjev:

300 g džema marelica
rum

Za posipanje:

100 g šećera u prahu  
2 vanilin šećera 

Priprema:

Od brašna, Gussnela, šećera u prahu, na listiće narezanog ohlađenog maslaca, mljevenih badema i žumanaca umijesite prhko tijesto i ostavite ga u hladnjaku oko sat vremena.

Tijesto razvaljajte sasvim tanko. Izrežite kalupom zvjezdice, i to polovicu od njih s rupicom na sredini. Složite ih u namašćeni pleh jednu do druge i pecite oko 10 minuta na temperaturi od 200°C.

Pečene zvjezdice s rupicom stavite na papir i pospite šećerom u prahu i vanilin šećerom. Preostalu polovicu čitavih zvjezdica premažite marmeladom u koju ste umiješali malo ruma te preklopite pošećerenim zvjezdicama.

Zvjezdice poslužite s čajnim napitkom. Po želji možete prhko tijesto rezati i u druge oblike.

Breskvice

Sastojci: (za 70 komada)

Za tijesto:
50 dkg brašna (pola glatkog, pola oštrog)
2 jaja
20 dkg šećera
10 dkg maslaca ili margarina

Za punjenje:
mrvice koje ste izdubili
puna šaka mljevenih, prethodno tostiranih lješnjaka
15 dkg čokolade za kuhanje
10 dkg maslaca ili margarina
7 dkg šećera u prahu
3 žlice mekanog pekmeza od marelice
1/2 žličice ruma ili arome ruma

Za namakanje i valjanje:
2,5 dl mlijeka, aroma jagode
5 dag kristal šećera
1 vanilin šećer

Priprema: 

Miksati jaja i šećer dok ne postanu pjenasta masa, dodati mast i omekšali maslac. Miksati dok se ne ujednači pa potom postepeno dodavati brašno. Sada ostavite mikser i tijesto kratko promijesite rukama. Dobit ćete prilično mekano, ali opet kompaktno tijesto. Nemojte ga mijesiti predugo jer će postajati sve mekanije. Možete ga pustiti da miruje pola sata – sat a i ne morate.

Od tijesta uzimati u ruke manje komade mase i odmah oblikovati male kuglice. Što su kuglice manje, to će breskvice biti efektnijeg izgleda i slađe. Kuglice slažite na lim prekriven papirom za pečenje u razmacima jer će se prilikom pečenja breskvice nadići pa ne bi bilo dobro da se zalijepe jedna za drugu.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta na 180°C. Pečene breskvice moraju biti svijetlo žute površine sa samo nijansu tamnijim rubom pri dnu.

Pečene prohlađene polovice oprezno izdubiti oštrim nožićem.

Za punjenje:  

Otopiti čokoladu i maslac na laganoj vatri. U drugoj posudi posebno pomiješati mrvice koje su vam ostale od dubljenja loptica, lješnjake i šećer u prahu. Čokoladu primiješati toj smjesi, dodati i pekmez i rum pa sve dobro izmiješati.

Puniti izdubljene polovice i spajati.

Pripremiti u zdjelici cca 2,5 dl hladnog mlijeka u koje treba dodati 2 žlice arome od jagode. Količina arome ovisi o tome koji intenzitet boje i okusa želite postići. U dublji tanjur pripremiti 15 dag kristal šećera pomiješanog sa vanilin šećerom. Slijepljene polovice kratko umočiti prvo s jedne pa s druge strane u obojano mlijeko i odlagati ih na pladanj. Raditi ovo u serijama od po 15 breskvica. Kad ste namočili i odložili svih 15 breskvica, prionite na umakanje breskvica u šećer onim redoslijedom kojim ste ih umakali i u mlijeko. Na taj način ćete postići da se šećer ne rastopi u doticaju sa netom namočenom breskvicom i da ostane na njoj lijepo i dekorativno i u idealnoj količini.

Breskvice ostaviti na pladnju da se prosuše par sati, pospremiti ih u kutije s poklopcem i čuvati tako do posluživanja.

Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije