Zubar nije mijenjao igle, pacijenti u strahu od HIV-a

Radiosarajevo.ba
Zubar nije mijenjao igle, pacijenti u strahu od HIV-a

Čak 8.000 ljudi moglo bi biti u opasnosti od zaraženosti HIV-om i hepatitisom. Oralni hirurg iz američke savezne države Colorado optužen je da više od deset godina nije mijenjao igle dok je vršio zahvate na pacijentima.

Doktor Stephen Stein pod istragom je zbog sumnje da je za hirurške zahvate i IV tretmane upotrebljavao već korištene igle, piše CBS News, prenosi magazin.net.hr.

Pacijenti koji su koristili njegove usluge između septembra 1999. i juna 2011. dobili su pismo Odjela za javno zdravstvo i okoliš u kojem ih se objašnjava o zlouporabi igala. 

Dr. Stein se stomatološkom praksom prestao baviti u junu prošle godine. 

Ako se krv pacijenta koji ima hepatitis ili HIV zadrži u šprici, a zatim se ona koristi na drugoj osobi, rizik za prenos bolesti je velik, navodi se u priopćenju Odjela za javno zdravstvo države Colorado. 

''Stein surađuje s državnim organima'', izjavio je za Reuters njegov advokat, a isti stomatolog je pod istragom i zbog prevare s receptima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije