Znate li zašto Lego figurice imaju rupu na glavi?

Radiosarajevo.ba
Znate li zašto Lego figurice imaju rupu na glavi?

Da li ste se ikad zapitali zašto Lego figurice imaju rupu na glavi? Da bi se uklopile u kocke? Nosile šešire? Ni jedno od toga.

Zapravo, Lego figurice su tako dizajnirane, kako bi vazduh mogao da struji kroz grlo, ukoliko dijete proguta glavu figurice.

''Dodali smo ovu rupu na vrh glave, za slučaj da neko dijete proguta dio figurice. Na taj način moći će da diše'', rekli su iz Lega.

Drugim riječima, 'minifig', kako se popularno zovu Lego figure, dizajnirane su tako da posluže kao cjevčica, ukoliko dospiju u dušnik.

Prve figurice Lego je lansirao 1978. godine. Inače, kompanija je osnovana 1934. kao porodično preduzeće, a 2010. postao je četvrti po veličini igrač na svjetskom tržištu igračaka. Kompanija je prošla kroz ozbiljnu krizu krajem 1990-ih i početkom 2000-ih, kada ju je oštra konkurencija od strane kompjuterskih igrica bacila na koljena prvi put u historiji, piše Kurir-info.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije