Znate li zašto je dobro posoliti lubenicu: Slastičarka otkrila, rezultat je odličan

0
Radiosarajevo.ba
Znate li zašto je dobro posoliti lubenicu: Slastičarka otkrila, rezultat je odličan
Foto: Pixabay / Lubenica

Lubenice je ljeti neizostavna, a znate li šta se dešava ako je posolite. Slastičarka i food blogerica iz Los Angelesa Nicole Weston je uspjela zaobići predrasude i natjerala se da kuša neobičnu kombinaciju, a rezultat je odličan.

"Priznajem, i sama sam bila skeptična kada sam prvi put u rukama držala posoljen komad lubenice, no prijateljica je uporno inzistirala da probam, tvrdeći da je s malo soli puno slađa. Zagrizla sam i zaista, bila je u pravu, lubenica je stvarno bila slasnija posoljena", ispričala je Weston. 

Zašto sol lubenicu čini slađom?

"Dodatak soli na slatku lubenicu uzrokuje na jeziku kontrast slanog i slatkog, zbog čega slatkoća još više dođe do izražaja. Lubenica obično ima suptilnu slatkoću jer je puna vode, za razliku od npr. jagoda i drugog ljetnog voća koje ima koncentriraniji, intenzivniji okus", pojasnila je.

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Trik je, kaže, na krišku lubenice staviti vrlo malo soli, odnosno raspršiti ju ravnomjerno po cijelom komadu. Ako stavite previše, kaže Weston, 'ubit' ćete njenu prirodnu slatkoću i morati ćete uzeti novi komad jer će posoljeni biti 'bljak'.

Kakvu je sol je najbolje koristiti

"Možete upotrebljavati bilo koji vrstu soli, uključujući kuhinjsku, ali ja radije koristim krupniju morsku ili košer sol. Kuhinjsku sol je lakše raspršiti po lubenici, no krupna morska sol daje veći slano-slatki kontrast, dok je u isto vrijeme potrebna manja količina", kazala je Weston.

Također, lubenica odlično ide uz feta sir, jer ima sličan učinak", otkrila je slastičarka na Baking Bites.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije