Znate li šta će se desiti ako prije spavanja ubacite bijeli luk u WC šolju: Trik oduševio milione

2
Radiosarajevo.ba
Znate li šta će se desiti ako prije spavanja ubacite bijeli luk u WC šolju: Trik oduševio milione
Arhiv / Bijeli luk

Kao što ste već shvatili, bijeli luk je jedno od čudotvornih sredstava za čišćenje i uklanjanje neugodnih miris u toaletu.

A jeste li ikada razmišljali o tome da stavite bijeli luk u WC šolju? Koliko god se činilo neobično, ova lukovica dobra je za higijenu i čistoću toaleta. Zapravo, to je uobičajena praksa koju su čak i naše bake često radile.

Zašto je preporučljivo staviti češanj bijelog u WC šolju navečer prije spavanja?

Čišćenje toaletne šolje nije baš ugodno! Umjesto da svaki put odgađate ovaj posao, olakšajte si posao uz pomoć začina koji svi imaju u kuhinji: bijeli luk. Da, zvuči čudno! Ipak, to je jedno od najlakših rješenja za temeljito čišćenje toaleta. Bijeli luk sadrži alicin, tvar koja mu daje jaki miris, ali odbija gljivice, bakterije, pa čak i plijesan koji napadaju vaš vodovod. Osim toga, sumporne komponente bijelog luka mogu kao čarolijom apsorbirati loše mirise! Nevjerovatno, zar ne?

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Kako održavati šolju čistom i svježom pomoću bijelog luka?

Kao što ste već shvatili, bijeli luk je jedno od čudotvornih sredstava za čišćenje i uklanjanje neugodnih miris u toaletu. Također je poznat po svojim antiseptičkim i antibakterijskim svojstvima.

Pronađete li ovu biljku u dvorištu, sretnik ste: Nije korov, jestiva je, ukusna i jako zdrava

Pronađete li ovu biljku u dvorištu, sretnik ste: Nije korov, jestiva je, ukusna i jako zdrava

Evo kako ga možete koristiti u WC-u:

  • Najprije ogulite češanj bijelog luka
  • Stavite ga cijelog ili zgnječenog u šolju
  • Ostavite ga preko noći da oslobodi svoja antibakterijska svojstva
  • Sljedeći dan oribajte WC šolju četkom i pustite vodu

I samo tako, vaš WC će biti očišćen iznutra! Naravno, ovaj genijalni trik ne smije zamijeniti redovito čišćenje vaših WC-a.

Kako brzo i lako otkloniti miris bijelog luka s ruku

Kako brzo i lako otkloniti miris bijelog luka s ruku

Kako izbijeliti dno šolje bijelim octom?

Naše bake nikada nisu prestale hvaliti dobrobiti bijelog octa. Ovaj proizvod je vrlo koristan za čišćenje, dezinfekciju pa čak i izbjeljivanje dna šolje. 

Prvo ulijte šoljicu bijelog octa u svoju šolju. Pustite da se namače sat vremena prije ribanja prljavih i nedostupnih područja WC četkom. Isperite čistom vodom, pa obrišite čistom krpom.

Kako ukloniti mrlje s toaletne šolje?

Jeste li ikada čuli za metodu s tabletama za pranje posuđa? Ove tablete nisu samo izvrsne za čišćenje čaša i pribora za jelo, već su također posebno praktične za uklanjanje tragova, krhotina i prljavštine s toaletne šolje. Bacite ih u šolju i pustite da deterdžent učini ostalo! Najbolje djeluje ako ostavite proizvod da se otopi preko noći.

Kako možete koristiti sodu bikarbonu u toaletu i iskoristiti njezina prirodna svojstva?

Pospite ekvivalent jedne do dvije kašike sode bikarbone u toaletnu školjku. Zatim pričekajte nekoliko minuta i izribajte četkom s dugom drškom prije nego što pustite vodu u šolji. Čak i nakon temeljitog čišćenja u vašoj kupaonici ostaju neugodni mirisi? To vjerovatno dolazi iz šolje ili drugih cijevi. Što se tiče toaleta, rješenje je jednostavno: isprobajte ovaj moćni duo!

Mikrobiolog dao odgovor na pitanje: Da li treba spustiti dasku na WC šolji prije puštanja vode?

Mikrobiolog dao odgovor na pitanje: Da li treba spustiti dasku na WC šolji prije puštanja vode?

Soda bikarbona i limun, miris s trenutnim učinkom!

Kako biste pripremili svoj prirodni osvježivač zraka, sve što trebate učiniti je sljedeće:

Pomiješajte jednake dijelove sode bikarbone i soka od limuna u zdjeli. Po potrebi prilagodite dozu dok ne dobijete pastu. Zatim nanesite smjesu spužvicom oko školjke i na nedostupna mjesta. Istrljajte četkom i ostavite deset minuta. Nemojte se ustručavati poprskati dovoljnu količinu bijelog octa na tvrdokorne mrlje i prljavštinu kako biste povećali učinkovitost, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije